Οι αλλαγές στη ΕΤΑΔ, το «e- Peitharxika» και ο ποινικός με τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι αλλαγές στη ΕΤΑΔ, το «e- Peitharxika» και ο ποινικός με τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια
4'

Το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ

Ηχηρό μήνυμα για το μέλλον της ΕΤΑΔ δίνουν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που προέκρινε το Υπερταμείο. Πρόκειται για πρόσωπα με γνώση της αγοράς, πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση του real estate. Ταυτόχρονα και το ίδιο το Υπερταμείο δηλώνει αποφασισμένο να ασχοληθεί ενεργά με την ΕΤΑΔ, αξιοποιώντας τον πλούτο και τη δυναμική της εταιρείας. Και, αν κρίνουμε με την αλλαγή σελίδας που επιτεύχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ -επίσης θυγατρική του Υπερταμείου- και την επιτάχυνση των έργων που έφερε το νέο ΔΣ, αντίστοιχη αναβάθμιση αναμένεται και στην περίπτωση της ΕΤΑΔ.

Η ακεραιότητα στο Δημόσιο

Σας είχαμε ενημερώσει πως σχεδόν όλα τα υπουργεία, εξαιρουμένων των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας υποχρεούνται να προχωρήσουν στη δημιουργία Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας. Τα εν λόγω Γραφεία που θα υπάγονται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό θα στελεχώνονται από Σύμβουλους Ακεραιότητας. Αποστολή τους θα είναι να προστατεύουν τους υπαλλήλους του υπουργείου, που είτε διαπιστώνουν, είτε υφίστανται τις συνέπειες ή επιθυμούν να αναφέρουν παραβιάσεις ακεραιότητας. Χθες δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης απόφαση με την οποία Συνιστάται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας «Δίκτυο Συμβούλων Ακεραιότητας». Όπως τονίζεται, αποστολή και στόχοι του Δικτύου είναι η ενίσχυση της ακεραιότητας στη δράση των δημόσιων φορέων και η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του Συμβούλου Ακεραιότητας. Επιμέρους στόχοι του Δικτύου είναι, ιδίως: α) η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των μελών του για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας, β) η ανάπτυξη κοινών προτύπων και εργαλείων και η διάχυση καινοτόμων μεθοδολογικών προσεγγίσεων, γ) η διατύπωση και υποβολή προτάσεων για την ανάπτυξη πολιτικών ακεραιότητας, δ) ο διαμοιρασμός καλών πρακτικών και η καταγραφή των προσεγγίσεων που είναι αποτελεσματικές, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων, ε) η ανάληψη πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης και η εισήγηση για τη διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης για την επιμόρφωση των υπαλλήλων σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, λογοδοσίας, εργασιακού εκφοβισμού και ίσης μεταχείρισης προσώπων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στ) η συγκέντρωση και αναφορά στατιστικών στοιχείων και δεδομένων σε θέματα ακεραιότητας και διαφθοράς. Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να πιάσουν τόπο και να μην αποδειχτούν - ξανά - σχέδια επί χάρτου.

«e- Peitharxika»

Παράλληλα, χθες δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και μια άλλη απόφαση που αφορά στον καθορισμό των υπόχρεων καταχώρισης στοιχείων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τίτλο «e- Peitharxika» που θα τηρείται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όπως αναφέρεται, σκοπός της χρήσης της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων «e-Peitharxika» είναι η συστηματική παρακολούθηση της πορείας των διαδικασιών προκαταρκτικής εξέτασης, των διαδικασιών Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, των πειθαρχικών διαδικασιών, της πορείας των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με τις πειθαρχικές διαδικασίες των μονομελών ή συλλογικών πειθαρχικών οργάνων, καθώς και της εξέλιξης των πειθαρχικών υποθέσεων μετά την έκδοση των πειθαρχικών αποφάσεων σε περίπτωση άσκησης ένδικων μέσων. Μακάρι η ηλεκτρονική παρακολούθηση των υποθέσεων να οδηγήσει σε ταχύτερες αποφάσεις εκδίωξης των επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Με πλούσιο παλμαρέ

Δεν είναι μόνο οι Ρώσοι ολιγάρχες που απασχολούν την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, αλλά και εγχώριοι ποινικοί εγκληματίες με πλούσιο παλμαρέ που μετά την αποφυλάκιση τους είτε αναπτύσσουν «επιχειρηματικές» δραστηριότητες τύπου «εισαγωγές - εξαγωγές», είτε κινούνται στο χώρο του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών. Μια τέτοια υπόθεση γνωστού ποινικού που έχει κάνει «χόμπι» τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια φαίνεται πως είναι στο επίκεντρο της Αρχής.

Χάβρα των Ιουδαίων

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Όπως πληροφορηθήκαμε, η πολυμελής επιτροπή ασχολήθηκε με τη σύνταξη της νέας έκθεσης «Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας». Ωστόσο, η παρουσία νέων και ιδιαιτέρως άπειρων μελών στην επιτροπή είχε ως αποτέλεσμα η χθεσινή διαδικασία να θυμίζει Χάβρα των Ιουδαίων και να παράξει ελάχιστα αποτελέσματα. Εάν τα πρακτικά δημοσιεύονταν θα μαθαίναμε περισσότερα…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή