Η φορολόγηση των «υπερκερδών» στην ενέργεια, το fighting fire with fire, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η KIEFER

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η φορολόγηση των «υπερκερδών» στην ενέργεια, το fighting fire with fire, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η KIEFER
5'

Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι καταγγελίες περί απιστίας που έκανε η νυν Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έναντι του Αναστάσιου Καλλιτσάντση και του Αλέξανδρου Εξάρχου. Τα δύο στελέχη αντιμετωπίζουν τη κατηγορία της απιστίας, καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες φέρονται να είχαν συστήσει εταιρεία προκειμένου να εισπράξουν από την ΕΕΛΛΑΚΤΩΡ αμοιβές για ανύπαρκτες υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, το κατηγορητήριο αναφέρει πως τα στελέχη εκμεταλλεύθηκαν τη θέση τους στην εταιρεία για προσωπικό πλουτισμό. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση θα εκδικαστεί στις αρχές Οκτωβρίου του 2022, καθώς λόγω πανδημίας υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβολές. Και αυτό, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Εξάρχου παραμένει εκπρόσωπος μιας σημαντικής μερίδας μετόχων της εταιρείας, ενόψει μάλιστα σοβαρών εξελίξεων.

Η ΔΕΗ, οι φόροι και οι μέτοχοι

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα φορολογήσει κατά 90% τα «υπερκέρδη» που καταγράφει η ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σίγουρα ακούστηκε εύηχη στους Έλληνες πολίτες που θα ήθελαν να δουν τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν για να μειωθούν ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά δεν είναι ανάλογα ευχάριστη για τα fund - μετόχους της ΔΕΗ όπως η CVC και η Helikon Investments Limited. Και ειδικά για το μικρό σε μέγεθος Helikon Investments Limited, που ιδρύθηκε προ τριετίας από μια ομάδα έμπειρων διαχειριστών κεφαλαίων προερχομένων από την ελβετική τράπεζα Julius Baer, οι αναφορές Μητσοτάκη θα μπορούσαν να είναι ακόμη και ενοχλητικές. Και μπορεί η Διοίκηση της Helikon να λειτουργεί ως θεσμικός επενδυτής και να προσβλέπει σε μακροχρόνιες αξίες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν τα «βροντάει» και δεν φεύγει από μια επένδυση, όταν κάτι δεν πάει καλά. Σε ενημέρωση που παρέχει προς την Βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το fund , στη βάση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 για την ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης ενεργού συμμετοχής των μετόχων (Shareholder Rights Directive II), περιγράφει το πότε και υπό ποιες συνθήκες αποχωρεί από μια επένδυση. Στην έκθεση αυτή η Helikon Investments Limited αναφέρει αρχικά πως η επενδυτική της ομάδα πραγματοποιεί πλήθος συναντήσεων με τις διοικητικές ομάδες των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει. Όπως τονίζεται, κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων εξετάζεται ένα φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνουν, την εις βάθος κατανόηση του επιχειρηματικού μοντέλου, την αξιολόγηση των παραγόντων κερδοφορίας, την κεφαλαιακή δομή, την ανάλυση των κινήτρων της διοικητικής ομάδας και την διακυβέρνηση της εταιρείας. Στο σημείο αυτό η Helikon Investments Limited αναφέρει πως μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που πιστεύει ότι οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της έχουν περιθώρια βελτίωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις η Διοίκηση της Helikon συζητά αρχικά τις ανησυχίες της απευθείας με τη διοίκηση της εκάστοτε εταιρείας. «Εάν η διοίκηση δεν παράσχει ικανοποιητική απάντηση ή αποτύχει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες μας, θα αξιολογήσουμε εν συνεχεία εάν το ζήτημα είναι αρκετά σημαντικό, ώστε να αλλάξει την στάση μας έναντι της επένδυσης (change the investment case)», αποκαλύπτει η Helikon και συνεχίζει: «Εάν το ζήτημα κριθεί αρκετά σημαντικό, θα αποφασίσουμε στη συνέχεια για το εάν θα συνεχίσουμε να κρατάμε στο χαρτοφυλάκιο μας την εταιρεία ή θα πουλήσουμε εξ ολοκλήρου τις μετοχές μας». Αν και δεν ξέρουμε κατά πόσο η έκτακτη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών της ΔΕΗ «βάσει φόρμουλας ΡΑΕ», συνιστά λόγω αποεπένδυσης της Helicon από την εταιρεία ηλεκτρισμού, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που χρίζει παρακολούθησης.

Fighting fire with fire

Απόδειξη του πόσο ανεπαρκές είναι διαχρονικά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα αποτελεί τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εν έτη 2022, η εν λόγω τροπολογία εντάσσει στις μεθόδους κατάσβεσης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος, τη χρήση φωτιάς, κάτι που δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται η εν λόγω μέθοδος στη δασοπυρόσβεση. Σε όλες τις χώρες του κόσμου με εμπειρία στην κατάσβεση πυρκαγιών η χρήση φωτιάς είναι από τα βασικά μέτρα στις επιχειρήσεις καταστολής πυρκαγιών. Γιατί; Διότι οι πυροσβέστες ελέγχουν την εξάπλωση της φωτιάς (ή την σβήνουν) αφαιρώντας ένα από τα τρία συστατικά που χρειάζεται η φωτιά για να κάψει: θερμότητα, οξυγόνο ή καύσιμα. Πλέον αυτό θα μπορεί να γίνεται και στην Ελλάδα. Όταν κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαίο θα επιτρέπεται η χρήση φωτιάς από το πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσβεσή της, υπό τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέλλει να καταδειχθεί το εάν η εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν τη θερινή περίοδο.

Συνεργασία KIEFER - Mevaco

Η KIEFER TEK LTD , την οποία τρέχει ο Χρήστος Πετρόχειλος, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητές της στην περιοχή της Κοζάνης έχοντας επίγνωση των επιπτώσεων της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης και της ανάγκης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η εταιρεία, που έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το 2024, έχει ήδη προχωρήσει για το 2022 στην υπογραφή συμβολαίων για την κατασκευή 300 MW έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης και της Αττικής. Για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων που πρόκειται να ανεγερθουν στο νομό Κοζάνης, ισχύος 225 MW, η KIEFER TEK LTD συνομολόγησε σύμβαση με την Mevaco Μεταλλουργική για την κατασκευή – παραγωγή σταθερών μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή και η παράδοση των βάσεων από τη Mevaco αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή