Ο Στουρνάρας και η Τουρκία, η Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών και το τέλος της Melfin

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Στουρνάρας και η Τουρκία, η Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών και το τέλος της Melfin
4'

Ο Στουρνάρας και η Τουρκία

Η χθεσινή ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα στην 89η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος εμπεριείχε και μια αποστροφή που τράβηξε την προσοχή. Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφερόμενος στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις ανέφερε τα εξής: «Οι σημερινές, μεγάλες διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις πρέπει να ιδωθούν περισσότερο ως ευκαιρία να επιταχυνθούν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις παρά ως πρόβλημα. Τέτοια παραδείγματα είναι η δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός μεγάλου πράσινου ενεργειακού κόμβου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το οικονομικό αποτύπωμά της είναι επίσης μία σημαντική ευκαιρία». Η προσοχή έπεσε όχι μόνον στην αναφορά για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως στο τί εννοούσε ο Διοικητής με τη λέξη «οικονομικό αποτύπωμα». Ανατρέξαμε για αποσαφηνίσεις στην Έκθεση του Διοικητή για την ελληνική οικονομία το 2021 που δόθηκε παράλληλα χθες στη δημοσιότητα. Αν και η λέξη Τουρκία αναφέρεται 22 φορές στο κείμενο των 312 σελίδων, ωστόσο δεν δίνεται καμία εξήγηση για το «οικονομικό αποτύπωμα». Καθώς η Τουρκία διαστρεβλώνει, προκλητικά και σε μόνιμη βάση, τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ίσως ο κ. Στουρνάρας είχε στο μυαλό του το ζήτημα της οριοθέτησης της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ή μπορεί και όχι.

Η Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών

Την «πολυπόθητη» άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών έλαβε η Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή βάζει στην τελική ευθεία την ολοκλήρωση της συμφωνίας που έχουν συνομολογήσει η Alpha Bank και η Nexi S.p.A. στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών. Στη βάση αυτής της συμφωνίας το 51% των μετοχών της Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών θα περάσει στις 30 Ιουνίου 2022 στην Nexi, έναντι τιμήματος 153 εκατ. ευρώ. Ακόμη, έχει συμφωνηθεί πρόσθετο τίμημα ποσού 60 εκατ. ευρώ με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων (earn-outs) πληρωτέων έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών. Η νέα εταιρεία αναμένεται να διαθέτει πάνω από 150.000 τερματικά POS, να εκκαθαρίζει όγκους άνω των 12 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 93 εκατ. ευρώ έσοδα το 2022, σε pro-forma βάση.

Οι επιτήδειοι Λευκορώσοι

Λευκορώσους επενδυτές που έχουν κυπριακά διαβατήρια και τρέχουν πλατφόρμες διαπραγμάτευσης Forex και κρυπτονομισμάτων έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ευρωπαϊκές αρχές, καθώς διαπιστώθηκε πως μέσα από αυτές τις πλατφόρμες έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλου ύψους ρωσικά κεφάλαια. Ήδη κάποιες εποπτικές αρχές της ΕΕ έχουν επιβάλει πρόστιμα, καθώς οι ύποπτες συναλλαγές γνωστοποιήθηκαν με καθυστέρηση από τις εποπτευόμενες οντότητες και ενώ ήδη είχε καταγραφεί το πρόβλημα. Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό σε Βρετανία και Κύπρο, όπου οι εν λόγω πλατφόρμες κάνουν τους μεγαλύτερους τζίρους τους. Το πρόβλημα δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είναι αρμόδια για τις σχετικές αγορές, ωστόσο ήδη οι σχετικές υποθέσεις έχουν κοινοποιηθεί.

Σε ειδική εκκαθάριση

«Τέλος εποχής» για την Melfin Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Η εταιρεία, θυγατρική της Mellon Group, του Άγγελου Αγγελίδη, προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων, τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Η ανάκληση της άδειας της έγινε κατόπιν αιτήματος που επέβαλε η ίδια η Melfin και το οποίο εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Να σημειωθεί πως η εταιρεία έλαβε άδεια λειτουργείας το 2017, ωστόσο είχε περιορισμένο κύκλο εργασιών και υψηλές ζημιές στις τελευταίες χρήσεις. Ειδικός εκκαθαριστής ανέλαβε να διενεργήσει απογραφή της εταιρικής περιουσίας, να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οφειλές της εταιρείας προς δικαιούχους και να δημοσιεύσει ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή