H συνεργασία Intrakat - BRISA, η ΔΕΗ και η βαλίτσα της Βασιλικής

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H συνεργασία Intrakat - BRISA, η ΔΕΗ και η βαλίτσα της Βασιλικής
4'

H συνεργασία Intrakat - BRISA

Στην ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE BIDCO που συγκαταλέγεται στα προεπιλεγέντα από το ΤΑΙΠΕΔ επενδυτικά σχήματα που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού συμμετέχει πλέον και η Ιntrakat. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον CEO της Ιntrakat Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας απεκάλυψε πως η εισηγμένη εισήλθε με 30% στην πορτογαλική κοινοπραξία που διεκδικεί τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη. To 81,1% της πορτογαλικής BRISA ανήκει από το 2020 σε κοινοπραξία διεθνών επενδυτών στην οποία μετέχουν η ολλανδική APG Asset Management N.V., το συνταξιοδοτικό ταμείο της Δημοκρατίας της Κορέας και η ελβετική Swiss Life Asset Managers. Το υπόλοιπο 18,9% ανήκει στην José de Mello, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Πορτογαλίας.

Με μια βαλίτσα στο χέρι

Με μια βαλίτσα στο χέρι θα είναι τις επόμενες ημέρες η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, καθώς θα πραγματοποιήσει back-to-back ταξίδια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η κ. Λαζαράκου θα μεταβεί στο Λονδίνο. Εκεί θα μετέχει σε συνάντηση με Βρετανούς και Αμερικανούς νομικούς ειδικούς σε θέματα κεφαλαιαγοράς που διεξαχθεί στις 5/12/2022, με φορέα διοργάνωσης το Bloomberg. Εν συνεχεία θα συμμετέχει και στο συνέδριο «Bloomberg Global Regulatory Forum», που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 6/12/2022. Αμέσως μετά η κ. Λαζαράκου θα μεταβεί στις ΗΠΑ. Εκεί θα μετέχει σε συνάντηση στις 8/12/2022 με μέλη της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς , αλλά και στην τελετή λήξης της συνεδρίασης του ΝYSE. Την επόμενη ημέρα, η επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής θα μιλήσει στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ της Capital Link Invest για την Ελλάδα. Η ίδια θα παραμείνει στο «Μεγάλο Μήλο» για να έχει στις 12 Δεκεμβρίου συνάντηση με ειδικούς σχετικά με ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και με τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς. Στις 13 Δεκεμβρίου η κ. Λαζαράκου θα έχει συνάντηση με ειδικούς τους τομέα των Fintech στην αγορά των ΗΠΑ. Στις 14 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα ταξιδέψει πίσω στην Ελλάδα.

Ακίνητο προς μίσθωση

Ένα από τα πλέον γνωστά καταστήματα του κέντρου των Αθηνών ετοιμάζεται να μισθώσει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Πρόκειται για το κατάστημα επί της οδού Ακαδημίας 65 στην Αθήνα , στο οποίο σήμερα στεγάζεται γνωστό βιβλιοπωλείο. Το κατάστημα που προσφέρεται για εκμίσθωση διαθέτει ισόγειο 281 τ.μ, υπόγειο 281 τ.μ. και πατάρι 137 τ.μ.. Το μίσθωμα που ζητά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ξεκινά από τα 14.000 ευρώ μηνιαίως. Ο διαγωνισμός για το ακίνητο θα διενεργηθεί με έγγραφες ανοιχτές προσφορές στις 21 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη και από ώρα 10:30 π.μ.-11:00 π.μ. στα γραφεία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Η πολιτική κινήτρων της ΔΕΗ

Η νέα πολιτική αποδοχών της ΔΕΗ που θα τεθεί προς έγκριση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 14 Δεκεμβρίου θα ισχύει για τέσσερα έτη, ήτοι έως το 2026. Οι νέες προβλέψεις για τις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές βέλτιστες πρακτικές για τις εισηγμένες εταιρείες, τον νόμο 4548/2018 για την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών, τον νόμο 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση, τις διατάξεις του καταστατικού της εταιρείας και τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της εισηγμένης. Αξιοπρόσεκτο είναι το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών (stock awards) προς τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που προτείνεται στους μετόχους της επιχείρησης, καθώς εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μακροχρόνιων κινήτρων, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εισηγμένες. Για τις ανάγκες του εν λόγω προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών ορίσθηκε ως καίριος δείκτης απόδοσης ενεργοποίησης και μέτρησης της αποδοτικότητας, η συνολική απόδοση της μετοχής της εταιρείας (total shoreholder return), καθώς ο εν λόγω αριθμοδείκτης είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη συνολική αποδοτικότητα της εισηγμένης. Ο συνολικός αριθμός των προς διάθεση δωρεάν μετοχών ανέρχεται στο 0,1% του συνολικού αριθμού μετοχών της εταιρείας στις 4.6.2021, ήτοι σε 232.000 μετοχές. Από αυτές ο CEO μπορεί να λάβει έως και το 6% του συνόλου, δηλαδή 13.920 μετοχές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή