Μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο

Μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, υποχώρηση των τιµών και υψηλή συµµετοχή του LNG στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, τόσο σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα όσο και σε ετήσια βάση. 

Μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο
INTIME
3'

Σύµφωνα µε το µηνιαίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης της ελληνικής αγοράς του ΙΕΝΕ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο διαµορφώθηκε στις 3.907,116 MWh κινούµενη καθοδικά µετά δύο συνεχόµενους µήνες ανοδικής πορείας.

Το µέσο φορτίο συστήµατος ανήλθε στα 5,814 MW, αυξηµένο κατά 7% σε µηνιαίο επίπεδο, αλλά µειωµένο κατά 10% σε ετήσια βάση. Η συµµετοχή του φυσικού αερίου στο µείγµα καυσίµου για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στο 25% σε σύγκριση µε τον προηγούµενο µήνα (23%), ενώ σε ετήσια βάση µειώθηκε κατά 14%. Το µείγµα ηλεκτροπαραγωγής τον Φεβρουάριο βασίστηκε κυρίως στις ΑΠΕ (33%).

Σε ετήσια βάση η συµµετοχή των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 3%. Ο λιγνίτης συµµετείχε µε ποσοστό 19% και τα µεγάλα υδροηλεκτρικά µε 5%, ενώ ποσοστό 18% κάλυψαν οι εισαγωγές. Η συνολική συµµετοχή των ΑΠΕ (µαζί µε τα µεγάλα υδροηλεκτρικά) έφτασε στο 38%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, οι συνολικές εισαγωγές µειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 6% σε µηνιαία βάση, στις 4,8 TWh, και κατά 13% σε σύγκριση µε τον Φεβρουάριο του 2022. Το 71% αυτών των ποσοτήτων (3,4 TWh) αντιστοιχεί σε LNG που έφτασε στη Ρεβυθούσα και εισήχθη στο σύστηµα µέσω του σηµείου εισόδου Αγ. Τριάδας. Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου περιορίστηκαν στο 10% (0,5 TWh) και του αζερικού µέσω του ΤΑΡ στο 15% (0,7 TWh). Eνα ποσοστό 4% (0,2 TWh) εισήχθη στο σύστηµα µέσω των Κήπων από την Τουρκία.

Η συνεισφορά του LNG κατά 71% τον περασµένο Φεβρουάριο θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σηµαντικό ρόλο που ήδη έχει και αναµένεται να παίξει το εν λόγω καύσιµο τα επόµενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία διαµορφώθηκαν σε 0,4 TWh σε συνέχεια των αυξηµένων εξαγωγών που παρατηρούνται από τον περασµένο Μάιο.

Οι τιµές φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο επηρεάστηκαν από τις διακυµάνσεις που παρατηρήθηκαν στο TTF της Ολλανδίας, όπου η τιµή κυµάνθηκε στα 50-60 ευρώ/MWh και µερικές ηµέρες κάτω από τα 50 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από τον ∆εκέµβριο του 2021. Ενδεικτικά, οι συναλλαγές στο TTF έκλεισαν στα 49,87 ευρώ/MWh στις 20 Φεβρουαρίου, πολύ µακριά από το υψηλό ρεκόρ των 338 ευρώ/MWh στα µέσα Αυγούστου, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αυξηµένες σε σύγκριση µε τα 17 ευρώ/MWh που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021.

Η µεσοσταθµική τιµή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο του 2023 διαµορφώθηκε στην Ελλάδα στα 57,2 ευρώ/ MWh, καταγράφοντας δεύτερη συνεχόµενη πτώση σε µηνιαίο επίπεδο.

Η µέση χονδρεµπορική τιµή ρεύµατος υποχώρησε τον Φεβρουάριο κατά 19% συγκριτικά µε τον Ιανουάριο και διαµορφώθηκε στα 156,24 ευρώ/MWh. Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2022 - Φεβρουάριος 2023) η τιµή ρεύµατος στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε περίπου 1,4 φορά, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιµών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, και στην επίσης εντυπωσιακή αύξηση των τιµών των ρύπων, που ξεπέρασε µέσα στον Φεβρουάριο του 2023 τα 100 ευρώ ο τόνος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή