Αφανισμός για ένα στα 5 ζώα και φυτά

Με εξαφάνιση απειλείται περίπου ένα στα πέντε σπονδυλωτά ζώα και φυτά της Γης, σύμφωνα με παγκόσμια επιστημονική έρευνα...

Αφανισμός για ένα στα 5 ζώα και φυτά
1'

Με εξαφάνιση απειλείται περίπου ένα στα πέντε σπονδυλωτά ζώα και φυτά της Γης, σύμφωνα με παγκόσμια επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 174 ερευνητές.

Στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η σύνοδος κορυφής 200 χωρών, σε μία προσπάθεια να τεθούν εφικτοί στόχοι έως το 2020 για την προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από τον άνθρωπο, τη μόλυνση και την κλιματική αλλαγή.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», αναλύθηκαν δεδομένα από 25.000 είδη θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών και επαναξιολογήθηκε η κατάσταση των ειδών που περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Η Οργάνωση τόνισε ότι η Γη απειλείται με τον πιο μαζικό αφανισμό στην ιστορία της, μετά από αυτόν που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. Χρόνια.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι κατά μέσο όρο 50 είδη μετακινούνται πιο κοντά στην εξαφάνιση κάθε χρόνο. Διαπιστώθηκε όμως πως αποδίδουν και οι προσπάθειες προστασίας, καθώς 64 είδη έχουν βελτιώσει την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι σοβαρότερες απώλειες από άποψη βιοποικιλότητας σημειώνονται στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα αμφίβια αντιμετωπίζουν αναλογικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο (41%) και τα πουλιά τον μικρότερο (13%).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή