Λ. Παπαδήμος: Να αναλάβουν οι τράπεζες τις ευθύνες τους

Μήνυμα προς τις τράπεζες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην έναρξη της ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"».
Λ. Παπαδήμος: Να αναλάβουν οι τράπεζες τις ευθύνες τους
2'

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε αναγκαία συνθήκη την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, ώστε να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία και την προστασία θέσεων εργασίας. «Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος, ώστε να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην ανάκαμψη και σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας μας», τόνισε.

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα θα επιδεινωθεί πρόσκαιρα, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που καθιστά απαραίτητες τις παρεμβάσεις στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Ο συνδυασμός ύφεσης και ανεργίας έχει αφόρητο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τη χώρα μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το δεύτερο μνημόνιο διαθέτει έντονα αναπτυξιακά στοιχεία «που συχνά υποεκτιμώνται» και μεταρρυθμίσεις που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Στηρίζουμε και προωθούμε την τραπεζική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τον όρο ότι οι επιχειρήσεις θα ενισχύουν την απασχόληση. Αν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αν οι ΜμΕ θέλουν τραπεζικές πιστώσεις, πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας. Και τα δύο είναι προς το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Αν δεν συμβούν, τότε τράπεζες και επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε μια οικονομία που θα συρρικνώνεται, και δεν θα επιτρέπει ούτε την ανάπτυξη ούτε την κερδοφορία τους», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή