Επίσκεψη Νούλαντ στην Αθήνα: Ήρθε Ελλάδα να μας πει ότι οι ΗΠΑ αγαπούν την Τουρκία
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η κυρία Βικτόρια Νούλαντ ήρθε σε Αθήνα και Κύπρο για να μας υπερτονίσει πόσο πολύ αγαπούν την Τουρκία οι Αμερικανοί, μήπως και παρ’ ελπίδα δεν το έχουμε καταλάβει – Διευκρίνισε επίσης πόσο καλό είναι το LNG και πόσο «κακό» είναι το φυσικό αέριο που έρχεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
Η αλήθεια είναι ότι κανένας αρμόδιος παράγοντας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει μια αποτίμηση των επισκέψεων της κυρίας Νούλαντ η οποία είναι όπως λέμε το Νο3 του State Department.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών ήρθε στην Ελλάδα, πήγε στην Κύπρο και στην Τουρκία, αλλά κανείς δεν μας εξήγησε ποιο ακριβώς ήταν το αντικείμενο όλων των επισκέψεών της. Ευτυχώς το αποκάλυψε η ίδια δίνοντας συνεντεύξεις σε Ελλάδα και Τουρκία. Η κυρία Βικτόρια Νούλαντ μιλώντας στην «Καθημερινή» σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG και συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Ξαφνικά δηλαδή μπαίνει στο παιχνίδι και η Τουρκία ενώ αναφέρεται εκτενώς στην πρόθεση των ΗΠΑ να βελτιώσουν τη στρατηγική σχέση τους με την Τουρκία. Το σύνθημά της είναι ένα: «περισσότερο LNG, περισσότερα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών», εννοώντας βεβαίως το υγροποιημένο και τα καλώδια των ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε να μας πει για το πόσο σημαντική ήταν η μεσολάβηση του Ερντογάν μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ενώ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι πάροχος ασφάλειας με ορισμένα πολύ υψηλής τεχνολογίας και σημαντικά όπλα που ήταν αποτελεσματικά». Πάροχος ασφάλειας λοιπόν η Τουρκία.
Εκεί όμως που η κυρία Νούλαντ έδωσε ρεσιτάλ αποκαλυπτικότητας ήταν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική «Χουριέτ», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σχολιάζοντας την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, είπε ότι «αυτό είναι και προς το συμφέρον μας. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις». Αναφέρθηκε και στους S-400 με προσεκτικές διατυπώσεις. Είπε πως «όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεργάζονται, όταν τα συστήματά τους είναι συμβατά, είναι ακόμη πιο ισχυρά και δεν εξαρτώνται από χώρες όπως η Ρωσία» και πρόσθεσε: «Είναι σε γνώση μας οι αναφορές για ανήθικη χρήση ρωσικών όπλων. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεργαστούμε για αυτό το ζήτημα (S-400). Ξέρετε, η Τουρκία έχει επίσης επιθυμία να αγοράσει F-16 και μιλάμε και γι` αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για θέματα ασφάλειας από όλες τις πλευρές», ανέφερε. Για τη στάση της Άγκυρας και τη μη εφαρμογή από πλευράς της των κυρώσεις είπε πως το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ σημαντικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αν η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να αποφύγει τις κυρώσεις».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η επίσκεψη της κυρίας Νούλαντ στην περιοχή συμπίπτει με την διάθεση σύσφιξης των σχέσεων με την Τουρκία που φαίνεται να προχωράει το επιτελείο Μπάιντεν. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο. Τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν ένα – ένα στη θέση τους και εδώ ταιριάζει αυτό που λέμε «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται».