Την αυτοκατάργηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ο Κασσελάκης και την αντικατάσταση του από ένα κόμμα «ΙΧ»

Αλλαγές οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα όργανο του κόμματος και οι οποίες εκτείνονται από την κατάργηση των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, μέχρι και της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ακόμα και του ίδιου του Συνεδρίου, αντικαθιστώντας τα με κάποια αόριστα νέα, τα οποία δεν θα έχουν επί της ουσίας λόγο και τα μέλη τους θα διορίζονται -ως επί το πλείστον-, ζητάει από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, ο Στέφανος Κασσελάκης.
Την αυτοκατάργηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ο Κασσελάκης και την αντικατάσταση του από ένα κόμμα «ΙΧ»
YIANNIS.PANAGOPOULOS.EUROKINISSI.GR
6'

Πιο συγκεκριμένα: Ζητάει να δημιουργηθούν Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις Οργανώσεις Μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με: τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος, τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις Προκριματικές Εκλογές. Χωρίς, δηλαδή, δικαίωμα συζήτησης και λόγου.

Ζητάει, επίσης την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

Αντικαθιστά την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).

Το όργανο αυτό:

Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.

Ειδικότερα: Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων.

Τέλος, προτείνει την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

«Τορπίλη» στην Κεντροαριστερά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορες προφάσεις που αντιβαίνουν την κοινή λογική -εκτός και αν θεωρεί προοδευτικό τον Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του- επιχειρεί να «τορπιλίσει» τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. «Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.

Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο, καθώς θα αθετούσα την υπόσχεσή μου ότι «ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΩ ΠΟΤΕ!». Διότι πρώτον, ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν.

Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%. Το ξέρετε ότι δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ δέσμιος οποιουδήποτε συμφέροντος. Για αυτό όταν μου επιτίθενται έτσι λυσσαλέα, γυρνάω και σας λέω: στην πραγματικότητα δεν επιτίθενται σε μένα. Σε εσάς και στον λαό επιτίθενται!

Διογκώνοντας τα όποια μου λάθη και φυσικά αποσιωπώντας τα όποια καλά έχω καταφέρει να προσφέρω ή προσπαθώ να προσφέρω. Αυτό συμβαίνει όταν έχεις στήσει μια τεράστια αντιλαϊκή προπαγάνδα». Εσωκομματικά Ως προς τα εσωκομματικά, φρόντισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ, επαναλαμβάνοντας αοριστίες περί ενότητας - οι οποία δύσκολα θα υπάρξει με αυτές τις προτάσεις, ενώ προχώρησε και σε μια ήπια αυτοκριτική.

«Η απάντηση είναι: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα σκεφτούμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα επεξεργαστούμε και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα υλοποιήσουμε. Συλλογικά και ρηξικέλευθα. Εσείς, εγώ, όλα τα μέλη και οι φίλοι μας, όλοι εκείνοι και εκείνες που μας έκαναν την τιμή να μετέχουν στα think tanks που έχουμε σχηματίσει και σχηματίζουμε. Γιατί μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά υποκριτής δεν είμαι. Και το ίδιο απαιτώ κι από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μου.

Στην δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ! Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου».

Οικονομικά-ΜΜΕ

Τέλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση του να βάλει «λουκέτο» στο καθημερινό φύλλο της «Αυγής», παρουσιάζοντας το κόμμα σε δεινή οικονομική κατάσταση. «Την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση Δανείου. Δηλαδή την τετραετία 15-18 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 15,3 εκ.

Την τετραετία 2019-2022 με διπλές εκλογές εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο με εκλογή προέδρου και ΚΕ: Είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 19-22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκ, διπλάσια δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία.

Το 2023 με διπλές εθνικές εκλογές και Αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που λάβαμε ανήλθε στα 11,5 εκ. Για το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ. Και για να έχετε μέτρο σύγκρισης, επειδή όπως έχετε σίγουρα παρακολουθήσει, προσπαθούμε να στηρίξουμε την Αυγή και το Κόκκινο.

Για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ. Το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ. Το 2021, στα 3,6 εκ. Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ.

Όπως καταλαβαίνετε, έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος. Και γι’ αυτό θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή