Βενιζέλος: Εξαιρετική ευκαιρία η Προεδρία στην Ελλάδα της κρίσης

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην εκδήλωση προς τιμήν των χορηγών εταιρειών για τη συνδρομή τους στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.:

Βενιζέλος: Εξαιρετική ευκαιρία η Προεδρία στην Ελλάδα της κρίσης
7'

«Κυρίες και κύριοι, η Ελληνική Προεδρία, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα των θυσιών, στις οποίες υπεβλήθη τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί δυστυχώς να υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, να δείξει προς την Ευρώπη και παγκοσμίως ένα άλλο πρόσωπο, το κανονικό πρόσωπο. Το πρόσωπο μιας ισότιμης θεσμικά χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, ασκεί το εξάμηνο αυτό την περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέμπτη φορά στην ιστορία της από τότε που έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, από το 1981.

Βεβαίως αυτό είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για την κυβέρνηση, όχι μόνο για την πολιτεία και τους θεσμούς της, αλλά είναι μια ωραία ευκαιρία και για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, για την ελληνική οικονομία, για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για όλη την ελληνική κοινωνία, για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ακούμε πολύ συχνά το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα που διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα, η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα που πρέπει να ολοκληρώσει και ολοκληρώνει τώρα το πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς έχουμε το μεγάλο επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα ταυτόχρονα να είναι και η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μιλάει στο όνομα όλων των κρατών μελών. Μα, αυτή είναι η ουσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όταν παραβιάζεται ή εκβιάζεται αυτή η αρχή της ισοτιμίας των κρατών μελών, θίγεται ο πυρήνας της κυριαρχίας των κρατών μελών.

341

Άρα οι λαοί, οι κοινωνίες, δεν στηρίζουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό τελικά θίγει τα συμφέροντα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η Προεδρία που οργανώνουμε είναι μια λιτή Προεδρία, περιορισμένου προϋπολογισμού σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η δαπάνη στην οποία υποβάλλεται η πολιτεία είναι μικρή, αλλά όχι ευκαταφρόνητη για τα δεδομένα μας, τα δεδομένα ενός σφικτού κρατικού προϋπολογισμού. Είναι μια δαπάνη που μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ και θέλαμε να την περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Βεβαίως, έναντι των εταίρων μας που μας βοηθούν και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισοτιμία μας, πρέπει να καταβάλουμε ένα κόστος, όσο γίνεται μικρότερο, όμως, λειτουργικό κόστος. Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι ελληνικές τράπεζες, ο ιδιωτικός τομέας, στο πλαίσιο της ευαισθησίας του, στο πλαίσιο των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και στο πλαίσιο της επιχειρηματικής διορατικότητάς του, όπως αρμόζει στο επιχειρείν, αντελήφθη ότι η Ελληνική Προεδρία είναι μια πολύ σημαντική επένδυση για την πολιτεία, αλλά και την οικονομία στην Ελλάδα.

Και έτσι έσπευσε να μας βοηθήσει αξιοποιώντας το θεσμό των χορηγιών που είναι ένας θεσμός διεθνής, ένας θεσμός καταξιωμένος, λειτουργικός, αμοιβαία επωφελής και για το χορηγό και για τον αποδέκτη της χορηγίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ίδια η πολιτεία σε μια πολύ σημαντική, ευρωπαϊκή και διεθνή δραστηριότητά της, όπως είναι η Ελληνική Προεδρία. Έτσι καλύψαμε πολύ σημαντικές ανάγκες, περιορίσαμε τη δημόσια δαπάνη και κινηθήκαμε όλοι μαζί εταιρικά, συνεταιρικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, στους οποίους θα αναφερθούμε επώνυμα και συγκεκριμένα τώρα, αλλά γενικά θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε την ετοιμότητα, την ευελιξία, την ικανότητα να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα και δεν θα είχαμε δείξει στην ευρωπαϊκή οικογένειά μας αυτή την καθολική κινητοποίηση των δυνάμεων της χώρας μας, αυτό το δύσκολο εξάμηνο. Γιατί είναι δύσκολο το εξάμηνο; Είναι δύσκολο γιατί έχουμε την Προεδρία; Αυτό είναι το λιγότερο. Είναι δύσκολο γιατί είναι το εξάμηνο της οριστικής στροφής στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε μέσα στους θεσμούς της πειθαρχίας και της επιτήρησης της ευρωζώνης. Αυτό συμβαίνει και για τις 18 χώρες της ευρωζώνης και για τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά είναι άλλο αυτό και είναι άλλο να είσαι σε ένα ειδικό καθεστώς, το οποίο στην πραγματικότητα θέτει υπό αμφιβολία την ισοτιμία σου μέσα στην ευρωζώνη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας, που είναι προσπάθεια του ελληνικού λαού.

734daa60d0b45d6e7fc48a2fad7e82dd XL

Με αυτές τις σκέψεις θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω και δι' υμών να ευχαριστήσω τους φορείς, τις επιχειρήσεις που εκπροσωπείτε γιατί ανταποκριθήκατε με πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία, θα μου επιτρέψετε να πω κοινωνική και εθνική ευαισθησία στην πρόσκλησή μας να μας βοηθήσετε στην διοργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας. Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν κερδηθεί. Η συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ζάππειο, ένα ιστορικό κτίριο συνδυασμένο, συνδεδεμένο με την ιστορία της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν επιτυχής στις 8 Ιανουαρίου. Η τελετή έναρξης νομίζω ότι έδωσε το μέτρο και τις αναλογίες της Ελληνικής Προεδρίας και τα πρώτα Συμβούλια, οι πρώτες συναντήσεις, οι πρώτες εμφανίσεις μας στις Επιτροπές και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνουν το πρόσωπο μιας σοβαρής επαγγελματικής υπεύθυνης αντιμετώπισης του θέματος. Τώρα που τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται η αξία των χορηγιών σε όλα τα θέματα. Έχουμε καλύψει με τον ευπρεπέστερο και καλύτερο τρόπο σημαντικότατες ανάγκες. Και θέλω πραγματικά, για μια ακόμη φορά, να σας ευχαριστήσω, αλλά να υπογραμμίσω ότι κι εσείς και οι όμιλοι επιχειρήσεων που εκπροσωπείτε νιώθουν την ικανοποίηση ότι βοηθούν σε κάτι απτό, άμεσο, συγκεκριμένο που αποδίδει αποτελέσματα. Αποδίδει αποτελέσματα για την εικόνα της χώρας, άρα για την αξιοπιστία της χώρας και αυτό σημαίνει πολλά και για τη στάση που διαμορφώνουν έναντι της Ελλάδος, όχι μόνο οι θεσμικοί μας εταίροι, κράτη και διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ο διεθνής ιδιωτικός τομέας.

Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας είναι, όπως και ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, πιο διορατικός και γρήγορος στις αντιδράσεις. Καταλαβαίνει την αλλαγή που έχει γίνει στην Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα. Και όταν λέω επενδύει στην Ελλάδα, εννοώ και την πραγματική οικονομία, εννοώ και τη χρηματοοικονομική σφαίρα, εννοώ και την αξιολόγηση των δημοσιονομικών μας επιτευγμάτων. Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας, τις ευχαριστίες μας, την ικανοποίησή μας και βεβαίως την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε μέσα από τον θεσμό της χορηγίας και της κοινωνικής ευθύνης αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα. Ανάμεσα στην πολιτεία και την αγορά με την ευρεία έννοια του όρου, γιατί δεν εκπροσωπείτε μόνο τις διοικήσεις και τους μετόχους των επιχειρήσεων και των ομίλων, αλλά εκπροσωπείτε και το μεγάλο αριθμό εργαζομένων στις επιχειρήσεις σας, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε άλλες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οι ευχαριστίες μας και η τιμή που σας αποδίδουμε πηγαίνει βεβαίως σε εσάς, ατομικά, σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να επιτύχουμε την καλή διοργάνωση της Προεδρίας, αλλά βεβαίως και σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεών σας, σε όλο το στελεχιακό δυναμικό στην οικογένεια των επιχειρήσεων και των ομίλων σας. Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ θερμά».

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Παρά την σκληρή διαπραγμάτευση μας δεν μας πιέζουν αθέμιτα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή