Με σύννεφα ξεκίνησε ο διάλογος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Οι σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή Προέδρου τα «αγκάθια»…
Παρότι το κλίμα στην πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ (Π. Ρήγας, Κυρ. Πιερρακάκης, Δημ. Καρύδης) και της ΔΗΜΑΡ (Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης, Στ. Μανίκας) ήταν γενικά θετικό, ωστόσο οι ουσιαστικές διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων αναδείχτηκαν ήδη.
Πρώτο θέμα τριβής, το οποίο ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί, ήταν κατά τις πληροφορίες μας η απαίτηση Βενιζέλου να… δεσμευτεί η ΔΗΜΑΡ ότι θα προσχωρήσει στη λεγόμενη «Προεδρική πλειοψηφία», ότι δηλαδή θα ψηφίσει από κοινού με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, όπως επιθυμούν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης!
Αυτό απορρίφθηκε εξαρχής απ’ την αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, με την επισήμανση μάλιστα ότι είναι λάθος να τίθενται προαπαιτούμενα σε ένα διάλογο με στόχο την κοινή δράση του χώρου της κεντροαριστεράς και την υπογράμμιση, ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό.
Στο σημείο αυτό η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αναδιπλώθηκε.
Και δηλώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προαπαιτούμενο. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι στην απαντητική επιστολή Βενιζέλου σε Κουβέλη σαφώς και το ακανθώδες αυτό ζήτημα έμπαινε σαν προαπαιτούμενο…
Δεύτερο ζήτημα διαφωνίας ήταν οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απ’ την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε δυσφορία, επειδή ο Φ. Κουβέλης απέστειλε και στο ΣΥΡΙΖΑ επιστολή διαλόγου, αν και αυτή ήταν διαφορετικού περιεχομένου απ’ την επιστολή που στάλθηκε στο ΠΑΣΟΚ.
Επισημάνθηκε συγκεκριμένα, ότι η κεντροαριστερά θα πρέπει να παραμείνει απέναντι «στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που απειλεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Ωστόσο οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ επέμειναν ότι ναι μεν η κεντροαριστερά δεν ετεροκαθορίζεται, αλλά είναι αναγκαίο να έχει προοδευτικό πρόσημο, δεν πρέπει να συνεργάζεται με τη Ν.Δ. και συνεπώς οφείλει να αναζητήσει εναλλακτικές συμμαχίες, σε προοδευτική πάντοτε κατεύθυνση…
Αυτή η τοποθέτηση βεβαίως περιείχε και «καρφί» προς το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος έχει τη συνεργασία με τον Σαμαρά ως κεντρικό στοιχείο των πολιτικών του.
Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν μεν, ότι ο διάλογος θα πρέπει να έχει συνέχεια, ωστόσο οι –αναμενόμενες- διαφωνίες τους επί των σοβαρών αυτών ζητημάτων δεν προσφέρονται για αισιοδοξία…
Διαβάστε επίσης:
Π. Ρήγας: Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ
Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την κεντροαριστερά