Βουλή LIVE: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης

Με τις τοποθετήσει των εισηγητών των κομμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις οικονομικές δραστηριότητες, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις με προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Βουλή LIVE: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης
2'

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν κατά πλειοψηφία τα κόμματα. Η ΝΔ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά του, ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για νέες αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές.

Η συζήτηση και ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου που γίνεται με τη διαδικασία του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης (30/11/2016) σε μία συνεδρίαση.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, τόνισε την ανάγκη υπερψήφισης του νομοσχεδίου από όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που πιστεύουν, όπως είπε, στις μεταρρυθμίσεις που βάζουν τέλος στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη καταλόγισε στην κυβέρνηση αδικαιολόγητες καθυστερήσεις λόγω ιδεοληψιών, όπως είπε, ενώ αμφισβήτησε τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ευελιξία του.

«Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η εφαρμογή του θα ισχύσει από 1/1/2019. Μιλάμε για καθυστέρηση 4 ετών. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει στη χώρα μας να επενδύσει;», ανέφερε, για να προσθέσει ότι το κόμμα της, θα στηρίξει όσες ρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο, αόριστο και αναποτελεσματικό που έρχεται να υλοποιήσει μνημονιακές λογικές.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε για νομοσχέδιο που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, ούτε δημιουργεί σαφείς προϋποθέσεις για τους νέους επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν και πολλές θετικές διατάξεις.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για να απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητα και ο ασφυκτικός εναγκαλισμός ελέγχου του κράτους που συνεπάγεται με συναλλαγές», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν αοριστίες, ασάφειες και ερωτηματικά, που πρέπει να απαντηθούν.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο βάζει νέους κανόνες με στόχο την δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της οικονομίας», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδάλης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου που, όπως είπε, «εντάσσεται και αυτό στο μπαράζ των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων που υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αρκετές θετικές διατάξεις που προωθούν την επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την ελληνική οικονομία, ωστόσο καταλόγισε στην κυβέρνηση «τεράστια καθυστέρηση και κωλυσιεργία λόγω ιδεοληψιών».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή