Έργα του Πενκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Α.Ρ. Πενκ (ψευδώνυμο του Ραλφ Γουίνκλερ) εγκαινιάστηκε...

Έργα του Πενκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα
1'

Η έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Α.Ρ. Πενκ (ψευδώνυμο του Ραλφ Γουίνκλερ) εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη γκαλερί Artis causa της Θεσσαλονίκης, χωρίς την παρουσία του, καθώς δεν κατάφερε να ταξιδέψει για λόγους υγείας.

Πρόκειται για τους μεγαλύτερους εν ζωή Γερμανούς καλλιτέχνες με οικουμενική συνείδηση και διάσταση, ο οποίος έγινε γνωστός στη δεκαετία του ‘80 για τα έργα ζωγραφικής του με τις «νέο-πριμιτίβ» εικόνες των ανθρώπινων αλλά και τοτεμικών μορφών που παραπέμπουν σε βραχογραφίες ή γκράφιτι της δεκαετίας του 70.

Αλλά και τα λιγότερο γνωστά εντυπωσιακά γλυπτά του παραπέμπουν στα ίδια «πρωτόγονα» θέματα, καθώς είναι καμωμένα από κοινά υλικά καθημερινής χρήσης, όπως το ξύλο αλλά και μπουκάλια, κουτιά από χαρτόνι, κονσερβοκούτια, κολλητική ταινία, αλουμινόχαρτο, σύρματα κ.ά.

Συχνά, μάλιστα, θυμίζουν τις μορφές των τοτέμ του νησιού του Πάσχα. Η έκθεση, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων του Γενικού Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή