Άκης Μάντζιος: Το… δώρο του Άρη!

Ο Άκης Μάντζιος που έκανε τον Άρη ομάδα Πρωταθλητισμού!

Άκης Μάντζιος: Το… δώρο του Άρη!
INTIME.GR
3'

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο συνηθίζουμε να λέμε πως… τρώει τα παιδιά του! Υπάρχει πάντα η λογική της «ξενομανίας». Θεωρούν οι πάντες πως ο ξένος ποδοσφαιριστής είναι καλύτερος απ’ τον Έλληνα και συνήθως έχει περισσότερο χρόνο προσαρμογής πριν αρχίσει η κριτική. Το ίδιο συμβαίνει με τους προπονητές, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό! Άλλωστε εκεί οι επιλογές αμφιβόλου αξίας είναι σχεδόν… καθημερινό φαινόμενο, ενώ δύσκολα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον Έλληνα να δείξει το έργο του. Ειδικά στα μεγάλα κλαμπ.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Άρης για τη φετινή σεζόν. Οι «κίτρινοι» άρχισαν την αγωνιστική περίοδο με τον Μίχαελ Ένινγκ, ο οποίος απολύθηκε νωρίς (μετά τον αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα). Η αναζήτηση και η απόφαση της διοίκησης, έφερε στο… τιμόνι τον Άκη Μάντζιο. Παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που είχε αγωνιστεί και στους «κίτρινους», με θητεία σε αρκετούς συλλόγους της χώρας ως προπονητής.

Δίχως άλλο ο Άρης είναι μέχρι το… υψηλότερο σκαλοπάτι της καριέρας του. Για πολλού ο 50χρονος ήταν επιλογή απ’ το… χαμηλό ράφι. Μια φθηνή λύση που δε θα αντέξει για πολύ. Η διάψευση που ήρθε μέσα σε μερικούς μήνες, είναι το λιγότερο εντυπωσιακή!

Ο Μάντζιος… συμμάζεψε την κατάσταση σε χρόνο ρεκόρ. Ένα σύνολο με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με ποδοσφαιριστές που ήταν ουσιαστικά εκτός ομάδας, με αμυντική λειτουργία… της πλάκας, το μετέτρεψε ίσως στο κορυφαίο της χώρας μέχρι τώρα για αυτή τη σεζόν! Ή έστω ένα απ’ τα κορυφαία. Κάνοντας το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας των «κίτρινων» κι αυτό τα λέει όλα!

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ο τρόπος που χειρίζεται τους ποδοσφαιριστές. Όλοι… πίνουν νερό στο όνομά του κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η αίσθηση της δικαιοσύνης που δίνει στους παίκτες, του δίνει το δικαίωμα να πάρει το 100% απ’ αυτούς. Στοιχείο που για κάθε προπονητή είναι το «κλειδί» της επιτυχίας!

Έβαλε στο rotation όσους δεν υπολογίζονταν ή είχαν λίγο χρόνο συμμετοχής, δε διστάζει να αφήσει εκτός ποδοσφαιριστές που θεωρητικά θα έπαιρναν τη φανέλα σπίτι τους, απλά και μόνο επειδή άλλα παιδιά είναι σε καλύτερη κατάσταση. Παίζει όποιος το αξίζει κι αυτό το εκτιμούν οι πάντες! Ακόμη κι όσοι μένουν στον πάγκο!

Τακτική προσέγγιση αγώνων, αυτοπεποίθηση, ψυχολογία, νοοτροπία νικητή, όλα αυτά είναι στοιχεία που ο Άρης είχε χρόνια να τα δει! Ίσως ακόμη και την περίοδο του Έκτορ Ραούλ Κούπερ με εντελώς διαφορετικά δεδομένα φυσικά, να μην υπήρχε αυτό το αίσθημα ανωτερότητας που αποπνέει ο Άρης. Το οποίο φάνηκε όχι τόσο στις νίκες, όσο στο Περιστέρι. Εκεί που κόντρα στον Ατρόμητο οι «κίτρινοι» έχαναν 2-0 και έπαιζαν με 10 παίκτες, αλλά πίεσαν και τελικά ισοφάρισαν! Παίζοντας σαν μεγάλη ομάδα!

Όλα αυτά είναι έργο Άκη Μάντζιου. Του ανθρώπου που πήγε στον Άρη ως ένας ακόμη προπονητής που ανέλαβε με το που άρχισε η σεζόν, ένα ρόστερ που δεν είχε επιλέξει αυτός, μια ομάδα που δεν προετοίμασε αυτός, αλλά κατόρθωσε να βγάλει στο χορτάρι όλη την ποιότητα, αγωνιστική και ψυχική, που διαθέτει η ομάδα του! Η δική του ομάδα, γιατί αυτός ο Άρης στο χορτάρι είναι έργο Άκη Μάντζιου! Του μεγαλύτερου δώρου που έγινε στους «κίτρινους» αυτή τη σεζόν, αρκετούς μήνες πριν την πρωτοχρονιά!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή