Ελληνοτουρκικά: Γιατί είναι κρίσιμο το 2022 - Τι θα επιδιώξει ο Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά: Η καταρρέουσα τουρκική οικονομία, η απομόνωση τους Ερντογάν και στο βάθος οι κάλπες - Πώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κάθε ενέργεια της Άγκυρας.
Δυσοίωνες και σαφέστατα επικίνδυνες χαρακτηρίζονται οι προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων τη νέα χρόνια που μόλις ξεκίνησε.
Στην εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής καταστροφής και με την Τουρκία να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάνουν λόγο για σκηνικό ρευστότητας που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.
Ο επί 20 χρόνια «σουλτάνος» της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέπει για πρώτη φορά να απειλείται ο προεδρικός του θώκος (σ.σ. εξαίρεση η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016), όχι από τη Δύση και τους «αόρατους εχθρούς» των μουσουλμάνων, αλλά από τον ίδιο τον τουρκικό λαό. Έναν λαό που καθημερινά φτωχοποιείται, που βλέπει τις τιμές των βασικών προϊόντων να πενταπλασιάζονται, που βλέπει τον βασικό μισθό να συρρικνώνεται, αδυνατώντας να προμηθευτεί ακόμα και τα απαραίτητα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης κριτικής που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του για τους αποτυχημένους χειρισμούς του σε πολλά επίπεδα και κυρίως στο οικονομικό, είναι αναγκασμένος να υιοθετεί ακραία ρητορική προκειμένου να κρατά ευχαριστημένες τις μεγάλες και αμόρφωτες - ως επί το πλείστον - μάζες. Επίσης η αναγκαστική συμπόρευση του με ακραία εθνικιστικά στοιχεία όπως το κόμμα του ακροδεξιού Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για να διατηρηθεί στην εξουσία της χώρας του, τον έχει αναγκάσει να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις εθνικιστικές κραυγές των Γκρίζων Λύκων και της παρέας τους.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξεκάθαρα αυτή την τάση, με το κόμμα του Ερντογάν και τους Γκρίζους Λύκους να συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν κάμπτεται με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις ότι δήθεν θα «πατάξει» τον πληθωρισμό και η οικονομία θα ανακάμψει την επόμενη χρονιά.
Ο Ερντογάν ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο Newsbomb.gr, δεν είναι πολιτικός που εγκαταλείπει εύκολα τη μάχη. Μπορεί η οικονομία να είναι ο μεγάλος στόχος, ωστόσο ο «σουλτάνος» έχει στο μυαλό του πάντα την ισχυροποίησή του και την ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης. Η Ελλάδα και η Κύπρος φυσικά, αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά του, με τον ίδιο να επιδιώκει τουλάχιστον να βάλει «φρένο» σε κάθε φιλοδοξία Ελλάδας και Κύπρου για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.
Οι δηλώσεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ περί αποστρατικοποίσης ελληνικών νησιών, περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και η έκδηλη αγωνία της τουρκικής ηγεσίας για την ευημερία του ελληνικού λαού, που θα πληρώσει πανάκριβα τα εξοπλιστικά προγράμματα, επιβεβαιώνουν τον πανικό της Άγκυρας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βάζει «ταφόπλακα» στα επεκτατικά σχέδια του καθεστώτος. Για το λόγο αυτό ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις, λόγω και έργω και το 2022, κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων και παράλογων απαιτήσεων.
Από την πλευρά της η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να υψώνουν τείχος αποτροπής από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς. Παράλληλα, οι συμμαχίες με καθοριστικούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα, η συνεχής διπλωματική κινητικότητα, η εξοπλιστική ενίσχυση και η 24ωρη ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς στέλνει δυναμική απάντηση στα νταηλίκια του καθεστώτος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Survivor αποχώρηση: Δεν ξανάγινε! Η ανακοίνωση του Λιανού που «μούδιασε» τους παίκτες (videos)
Νόβακ Τζόκοβιτς: Βαριές κουβέντες από Σερβία και Αυστραλία μετά το θρίλερ για την απέλασή του
Προκλητικός Βασιλακόπουλος: Είναι υποχρεωτικότητα αυτή; Να παρακρατούνται τα 100 ευρώ από τη σύνταξη
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Τι σχέση είχε με την Καρολάιν και τον Αναγνωστόπουλο - Πώς γνωρίζονταν