«Πόλεμος» αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο - Το πλάνο της Αθήνας και τα F-16 της Άγκυρας

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα για την απόκτηση των F-35 την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει την συμφωνία για τα F-16

Μαχητικά αεροσκάφη
«Το θέμα δεν είναι μόνον η πώληση των F-16 στην Τουρκία αλλά και η πώληση των F-35 στην Ελλάδα»
Intime
4'

Σε λεπτή γραμμή ισορροπεί το θέμα των εξοπλιστικών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την Αθήνα πλέον να έχει ένα εμφανές πλεονέκτημα, με την απόκτηση των γαλλικών Rafale και τις διαπραγματεύσεις για απόκτηση και F-35, την ίδια ώρα που η Άγκυρα ζητεί από τις ΗΠΑ να υλοποιήσει το πρόγραμμα των F-16.

Η προσπάθεια των δυο χωρών για αεροπορική υπεροχή σχολιάστηκε από τον αεροναυπηγό Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ο οποίος τόνισε πως, «το θέμα δεν είναι μόνον η πώληση των F-16 στην Τουρκία αλλά και η πώληση των F-35 στην Ελλάδα» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «παρόλο που γράφτηκαν πάρα πάρα πολλά, επισήμως δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ούτε στη μία χώρα ούτε στην άλλη».

«Οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού εξαγωγική από τις Ηνωμένες Πολιτείες περνάει από το Κογκρέσο, από τα δύο νομοθετικά σώματα. Η διαδικασία εκεί είναι αυτόματη. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην εγερθεί κάποια αντίρρηση. Εάν δεν εγερθεί αντίρρηση και για τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι 15 ημέρες και τις υπόλοιπες 30 ημέρες, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η πώληση θεωρείται ότι έχει εγκριθεί και μπαίνει πλέον στη διαδικασία υλοποίησης», σημείωσε ο ίδιος σχολιάζοντας σχετικό άρθρο της Wall Street Jurnal.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε στη συνέχεια ότι μπορεί η συζήτηση για τα F-35 να ήρθε τώρα στην επιφάνεια όμως, κατά τις επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί τουλάχιστον τρεις φορές, ότι η Αθήνα θα αποκτήσει το μαχητικό πέμπτης γενιάς μετά τον εκσυγχρονισμό των F-16. Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα αναφορικά με τις ημερομηνίες πως αν παραγγείλουμε τα F-35 το 2023 οι ΗΠΑ θα μας τα παραδώσουν το 2027 με ΄28.

Μιλώντας για τις διεκδικήσεις του Τσαβούσογλου από τον Μπλίνκεν και γιατί η Άγκυρα εμμένει στην αναβάθμιση και αγορά F-16 (έχει εκδιωχθεί από το πρόγραμμα των F-35) διατύπωσε την άποψη ότι «η τουρκική αεροπορία είναι ογκωδέστερη σε σχέση με την Ελλάδα τυπικά. Aν εξαιρέσουμε τα Rafale, αυτήν την στιγμή η τουρκική αεροπορία έχει και ικανότερα F-16, γιατί κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο όμως είναι ένα βήμα χαμηλότερα από το πρόγραμμα που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης αναφερόμενος στα Viper της ελληνικής αεροπορίας.

«Να υπενθυμίσουμε ότι εκπαραθυρώθηκε από το πρόγραμμα όταν αγόρασε τους S-300 και σκόνταψε πάνω στην αμερικανική νομοθεσία» ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι στα σχέδια τους Τούρκων ήταν να αγοράσουν έως 120 μαχητικά αεροσκάφη F-35. Γεγονός που όπως υποστήριξε, «θα ήταν ένας απόλυτος εφιάλτης για μας».

Η Άγκυρα θα εντείνει τις προσπάθειες για τα F-16

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, αναφέρθηκε στο νόμο CAATCA που εξηγώντας ότι αν επιθυμούν οι Αμερικανοί να πουλήσουν τα F-16 στην Άγκυρα μπορούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Η αναβάθμιση των F-16, που γίνεται στον τύπο Viper, θα τα πάει σε κατηγορία τέταρτης γενιάς σχολίασε ο κ. Κρασσάς επισημαίνοντας ότι «τα F-35 τα οποία θα παραγγείλουμε εμείς, είναι αόρατα, τα stealth».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο «για να είναι ισχυρή χώρα η Τουρκία πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αεροπλάνα 4ης και 5ης γενιάς και δεν θα σταματήσει να το κάνει αυτό». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή θα τα πάρει αυτά τα αεροσκάφη, αφού πρώτα όμως πουλήσει ακριβά τα διαπραγματευτικά «ατού» που έχει στο χέρι της δηλαδή, να δώσει την έγκρισή της για την είσοδο στο ΝΑΤΟ τόσο της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή