Άρση Μέτρων: Προς νέα χαλάρωση οι περιορισμοί - Οι εισηγήσεις για διασκέδαση, γήπεδα, καρναβάλια

Κρίσιμη για τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση των ειδικών – Σε αυτήν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων ακόμα περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό - Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο επιστροφής των όρθιων πελατών στα καταστήματα διασκέδασης, η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα και η διεξαγωγή ορισμένων καρναβαλικών εκδηλώσεων

Άρση Μέτρων: Προς νέα χαλάρωση οι περιορισμοί - Οι εισηγήσεις για διασκέδαση, γήπεδα, καρναβάλια
ΙΝΤΙΜΕ
5'

Προς την κατεύθυνση μερικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας θα κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών προς την Κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι υπάρχει η τάση ανάμεσα στους ειδικούς να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες στα καταστήματα διασκέδασης χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάποια απόφαση.

Όσον αφορά τα γήπεδα η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί αύξηση της πληρότητας όμως το ποσοστό παραμένει υπό συζήτηση. Προβληματισμός επικρατεί για τις Απόκριες.

Αν και η απόφαση για ακύρωση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων (παρελάσεις) φαίνεται να έχει «κλειδώσει», εξετάζεται να επιτραπούν κάποιες επιμέρους, πάντα όμως με προσοχή και βέβαια με τη χρήση μάσκας.

Να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση θα αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια πλήρης ελευθερία μέχρι τον Μάρτιο. Θεωρητικά, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα δώσει μια «ανάσα» σε κλάδους που έχουν πληγεί, όπως η εστίαση, οι επαγγελματίες ωστόσο υπογραμμίζουν πως τα προβλήματα παραμένουν.

Λινού: Γιατί δεν θα χτιστεί τείχος ανοσίας

Κατηγορηματική σε σχέση με την αδυναμία χτισίματος τείχους ανοσίας μέσω των εμβολιασμών λόγω της μετάλλαξης Όμικρον εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Σύμφωνα με την ίδια: «τείχος ανοσίας δεν πρόκειται να χτιστεί όσο έχουμε την Όμικρον αφού τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και όσοι έχουν νοσήσει με την Δέλτα αλλά και την μετάλλαξη Όμικρον μπορούν αν νοσήσουν ξανά. Στο μόνο που ελπίζουμε είναι με τους εμβολιασμούς να μην νοσούν σοβαρά όσοι νοσούν».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου κύματος της πανδημίας η κα. Λινού απάντησε: «θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα εκτός και αν εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη. Ωστόσο περιμένουμε μια ακόμα έξαρση όταν μετά από 5 – 6 μήνες θα έχουν μειωθεί τα αντισώματα των εμβολιασμένων με την 3η δόση».

Τέλος, όσον αφορά τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε: «να πάμε σε χαλάρωση όμως με προσοχή και με ταυτόχρονη ενημέρωση σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν. Για παράδειγμα θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι αν συνωστιζόμαστε χωρίς μάσκα τότε υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης».

Χαμηλές ταχύτητες στην εστίαση

Για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρωνστην εστίαση μίλησε στοNewsbomb.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, μίλησε στο Newsbomb.gr, για το πως κινείται ο κλάδος της εστίασης το τελευταίο διάστημα.

«Ο κλάδος της εστίασης κινείται με χαμηλές ταχύτητες σε ότι αφορά τους κύκλους εργασιών, αλλά και τους τζίρους του λόγω των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την σταδιακή μείωση αυτών των μέτρων. Ο περιορισμός των μη εμβολιασμένων έχει δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στο κλάδο μας. Πρέπει να επιτραπούν οι όρθιοι στα μπαρ, το μέτρο αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα»,

Ο κ. Καββαθάς συνέχισε λέγοντας πως, «το διάστημα του 2020 με το πρώτο 9μηνο του 2021, η μείωση στον κύκλο εργασιών ήταν 3,5 δις ευρώ».

Κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr, για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες της εστίασης.

«Η εστίαση βρίσκεται σε μια από της χειρότερες φάσης αυτή την περίοδο, καθώς σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ακρίβεια έχει «γονατίσει». Παράλληλα τα λειτουργικά μας έξοδα έχουν πάει πάρα πολύ ψηλά, η πανδημία μας έχει επηρεάσει σημαντικά, όποτε αυτό που θέλουμε είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κ. Δαβερώνης, είπε πως, «γενικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, η άποψη η δική μας είναι ότι ο κλάδος ο δικός μας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα και η κοινωνία το βλέπει. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι μαζί με την πανδημία υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό που συμβαίνει οικονομικά, διότι θα έχουμε αποτελέσματα δυσάρεστα, θα χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας».

Με λογική Ευρώπης η χαλάρωση των μέτρων

Τη λογική που επικρατεί ως προς την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Θα ακολουθήσομε την τάση που υπάρχει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» εξήγησε ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά το πρωί της Τετάρτης τονίζοντας ότι «υπάρχει αποκλιμάκωση σε βασικά μεγέθη για την πανδημία».

Οπότε, όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, η χώρα μας θα ακολουθήσει προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα (σ.σ. με την αύξηση της πληρότητας).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τα καρναβάλια και απάντησε ότι «δεν θα γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις όπως προ κορονοϊού. Είπαμε πως πηγαίνουμε προς χαλάρωση αλλά σε ορισμένα βασικά πράγματα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική λογική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση Μέτρων: Τέλος οι περιορισμοί επιστρέφει η «ελευθερία» - Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Λινού στο Newsbomb.gr: Γιατί δεν θα χτιστεί τείχος ανοσίας – Άρση μέτρων με μεγάλη προσοχή

Οικονόμου στο Newsbomb: Μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση – Οι σκέψεις για γήπεδα, καρναβάλια, διασκέδαση

Άρση μέτρων - Γκάγκα: Πάμε σε προσεκτική χαλάρωση - Δεν απελευθερώνονται τα πάντα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή