Κώστας Καραμανλής - Γιώργος Παπανδρέου: Βίοι αντίθετοι...
Τελικά το μόνο κοινό που έχουν Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, που κυβέρνησαν τη χώρα από το 2004 έως το 2011, είναι ότι φέρουν ένα «βαρύ επίθετο».
Τίποτε άλλο δεν ενώνει τους δυο πολιτικούς, ούτε όταν είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ούτε και όταν έφυγαν μακριά από το «τιμόνι» της. Και επειδή τα στερνά τιμούν τα πρώτα, είναι εξόχως ενδεικτική της πολιτικής κουλτούρας και της γενικότερης φιλοσοφίας που έχει ο καθένας, η στάση και η συμπεριφορά που επέδειξαν τα δύο πρόσωπα όταν έφυγαν από την εξουσία.
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν και είναι απολύτως συνεπής και έντιμος σε σχέση με τα όσα είπε την δύσκολη (για τον ίδιο και τη ΝΔ ) νύχτα των εκλογών του 2009. Ανακοίνωσε τότε, ότι φεύγει από την ηγεσία της ΝΔ και το εννοούσε στο ακέραιο. Δεν ενέδωσε σε πιέσεις ούτε μετά την κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ στις πρώτες εκλογές του 2012, έμεινε μακριά από τις εσωκομματικές ίντριγκες και τα παρασκήνια, απέφυγε να γίνει το «κυτιο παραπόνων» βουλευτών και στελεχών του κόμματος του και παρά τις όποιες ενστάσεις η διαφωνίες είχε με την πολιτική που ακολουθήθηκε μετά από αυτόν, δεν υπονόμευσε την ηγεσία του κόμματος που ο θείος του ίδρυσε. Έδειξε με την στάση του ότι δεν είχε απωθημένα, ούτε επεδίωξε ποτέ μια πολιτική ρεβάνς απέναντι σε όσους τον πολέμησαν την περίοδο 2004-2009.
Στον αντίποδα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπό την πίεση των ίδιων των (γνωστών) γεγονότων αποχώρησε από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011, έδειξε με σειρά κινήσεων και επιλογών του στη συνέχεια, ότι ήθελε διακαώς την επιστροφή με όποιο κόστος για τον ίδιο και το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Συγκρούστηκε με ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια το διέσπασε ιδρύοντας ένα νέο φορέα και εξαντλώντας το δικό του πολιτικό κεφάλαιο αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού το ΚΙΔΗΣΟ δεν μπήκε καν στην Βουλή. Η επιστροφή του στην λίστες του ΠΑΣΟΚ ήταν, θα σκέφτηκε, μονόδρομος και πράγματι επέστρεψε ως βουλευτής Αχαΐας στις τελευταίες εκλογές.
Τις τελευταίες ημέρες (είδατε πως τα φέρνει η ζωή;), οι δυο πολιτικοί άνδρες επανήλθαν για διαφορετικό λόγο στο προσκήνιο της πολιτικής. Ο Κώστας Καραμανλής με μια ομιλία ενότητας και ομοψυχίας, χωρίς ίχνος αιχμής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ. Με μια ομιλία πέρα και πάνω από κόμματα που πιθανώς, σύμφωνα με ορισμένους, να παραπέμπει σε άλλους πιο θεσμικούς και μακριά από τις κομματικές έριδες, ρόλους για το μέλλον.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεμφανίστηκε διεκδικώντας (ξανά) τον πρώτο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κόντρα στη νέα γενιά του κόμματος του, στην εποχή και στις ανάγκες της και - σύμφωνα με πολλούς - κόντρα στην πολιτική λογική. Μισόλογα, υπαινιγμοί, παρασκηνιακές επαφές συνθέτουν μέχρι στιγμής, το σκηνικό γύρω από το πρόσωπό του και η συνέχεια θα δοθεί πιθανόν την Τετάρτη με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Είναι σαφές ότι ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα και ο καθένας επιλέγει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει. Δεν μπορεί όμως να μην επισημαίνονται οι κολοσσιαίες διάφορες μεταξύ προσώπων, πολιτικών σχολών και φιλοσοφιών. Άλλωστε η ιστορία κρίνει συνολικά τις πολιτικές προσωπικότητες, όχι μόνον από μια στιγμή η μια περίοδο της ζωής τους...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος: Τίποτα δεν είναι τόσο αδίστακτο όσο η ατιμωρησία
Αποτροπιασμός στη Ρόδο: Πώς η θεία κακοποίησε την 8χρονη για να εκβιάσει τη μητέρα της
Καιρός – Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας