Αμερικανοί στρατιώτες εκτέθηκαν σε χημικά στο Ιράκ
Σε χημικά όπλα που χρονολογούνταν από την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν, εκτέθηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τη New York Times.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, ορισμένοι από τους στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, ενώ το Πεντάγωνο τούς διέταξε να σιωπήσουν για τα περιστατικά που συνέβησαν το διάστημα μεταξύ 2004 και 2011.
«Συνολικά τα αμερικανικά στρατεύματα έκαναν λόγο, υπό άκρα μυστικότητα, για την ανακάλυψη περίπου 5000 κεφαλών (πυραύλων) με χημική γόμωση, οβίδων και βομβών που ρίπτονται από αέρος και περιείχαν χημικές ουσίες», έγραψε η εφημερίδα, αφιερώνοντας ένα ευρύ άρθρο για το θέμα.
Παράλληλα, η εφημερίδα είχε «πολλές δεκάδες συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, Ιρακινούς και Αμερικανούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις, ενώ απέκτησε πρόσβαση σε ευρέως λογοκριμένα έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών».
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης εντόπισαν μάλιστα τα ίχνη 17 Αμερικανών στρατιωτικών και 7 ανδρών της ιρακινής αστυνομίας που εκτέθηκαν σε νευροτοξικούς παράγοντες και αέριο μουστάρδας.
Σύμφωνα πάντως με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πραγματικός αριθμός των στρατιωτών που εκτέθηκαν σε χημικά όπλα είναι «ελαφρώς μεγαλύτερος, όμως κρατήθηκε απόρρητος από την αμερικανική κυβέρνηση», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Τα όπλα είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1991, ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο εναντίον του Ιράν (1980-1988).
Η αμερικανική Γερουσία έλαβε «περιορισμένες πληροφορίες», διαβεβαιώνει η εφημερίδα, ενώ οι στρατιώτες που ενεπλάκησαν σε αυτές τις ανακαλύψεις διατάχθηκαν να «σιωπήσουν και να παράσχουν παραπλανητικές πληροφορίες για όσα βρήκαν». Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε πάντως την τελευταία αυτή πληροφορία.
Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τόνισε ότι «ο υπουργός (Άμυνας Τσακ) Χέιγκελ εκφράζει την ανησυχία του για κάθε ένδειξη ή ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα στρατεύματά μας δεν έλαβαν την φροντίδα και την υποστήριξη που τους αρμόζει. Αναμένει από όλους τους επικεφαλής, όποιο και αν είναι το επίπεδο ευθύνης τους να σπεύσουν να διορθώσουν τα λάθη».
Διαβάστε ακόμα:
«Οι τζιχαντιστές προελαύνουν στο Ιράκ»