Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις Ντάουνερ και Έρογλου για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των συνομιλιών και η επιδείνωση του καιρού είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
2'

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν ταιριάζει στη πρωτεύουσα», γράφει ότι ενώ η συντεχνία εργαζομένων του «δήμου» Λευκωσίας ξεκίνησε την επ’ αόριστον μείωση των ωρών εργασίας σε αντίδραση για τη μη καταβολή των μισθών τους, ο εφιάλτης των σκουπιδιών που αφήνονται παντού επιστρέφει στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρει ότι ο «σύνδεσμος τουριστικών πρακτορείων», σε διάσκεψη Τύπου, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μέλλον του τομέα και συγκεκριμένα ανέφεραν ότι υπάρχει ο κίνδυνος τον Ιούνιο να κλείσουν αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταξιδιωτικά γραφεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ πρότεινε όπως αρχίσουν αυτή την εβδομάδα οι συνομιλίες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Φόβος για καταιγίδα», γράφει ότι η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι σήμερα υπάρχει κίνδυνος για καταιγίδα και προτρέπει τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Οκτάι Καγιάλπ, σε κοινή τους ανακοίνωση, δήλωσαν ότι θα δουλέψουν από κοινού για το άνοιγμα της πόλης του Βαρωσιού και για να καταστεί «η Αμμόχωστος μητρόπολης». Αλλού γράφει ότι σε νηπιαγωγείο στο Τρίκωμο, όπου φοιτούν 80 παιδιά, τα 35 παιδιά αρρώστησαν με ανεμοβλογιά και αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους γονείς.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ας ξεκινήσουμε αυτή τη βδομάδα για μια ενωμένη Κύπρο», αναφέρει ότι αυτό σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Ντερβίς Έρογλου μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο «δημόσιο τομέα» αντιδρούν στο νομοσχέδιο της «νομοθεσίας» για μεταρρύθμιση του «δημόσιου τομέα» και ζητούν από την «κυβέρνηση» να κάνει σημαντικές αλλαγές πριν την υποβάλει στη «βουλή». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και το έλαβε ο τουρκικής υπηκοότητας Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Αχμέτ Ουζουμτζού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Συναγερμός καταιγίδας», γράφει ότι η «μετεωρολογική υπηρεσία» προειδοποιεί για έντονες καταιγίδες και ανέμους και κάλεσε τους «δήμους» και το κοινό όπως λάβουν τα μέτρα τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι μόλις συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν θα ξεκινήσουν και οι συνομιλίες. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, σε διάστημα 10 μηνών πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία εξαγωγές αξίας ενός εκατομμυρίου 493 χιλιάδων δολαρίων και εισαγωγές 480 χιλιάδων δολαρίων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή