Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σενάρια ακόμα και για «κούρεμα» 100% σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους
Ανοιχτό «παράθυρο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή αφήνει το υπουργείο Οικονομικών
Σενάρια για πρόσθετες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που φέρει παραμένουν επηρέαζοντας μια σειρά επαγγελματικών κλάδων.
Ένα από τα σενάρια θέλει το «κούρεμα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή να φτάνει έως και το 100% για τις επιχειρήσεις της εστίασης ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση των ποσών θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει σήμερα αλλά όχι και 100%.
Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ από περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τα 8,3 δισ. ευρώ των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις για να κρατηθούν ζωντανές και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, η κυβέρνηση τους χαρίζει τα 5,3 δισ. ευρώ ενώ από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία περιορίζεται κατά 700 εκατ. ευρώ καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκτιμάται ότι θα επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15%, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι κουρεμένα έως και 75% και με τα σημερινά δεδομένα ισχύουν τα εξής:
1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράθυρο για μεγαλύτερο κούρεμα - Έχουν χαριστεί 6 δισ. ευρώ