Νέα εκτίναξη για το φυσικό αέριο ελέω Αυστραλίας

Η πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού στην Αυστραλία, που μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG, έχει κρατήσει τους ευρωπαίους εμπόρους σε επιφυλακή αυτόν τον μήνα

Νέα εκτίναξη για το φυσικό αέριο ελέω Αυστραλίας
2'

Νέα εκτίναξη καταγράφουν σήμερα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς οι εργαζόμενοι σε κάποιες βασικές μονάδες στην Αυστραλία προετοιμάζονται για απεργία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες για τους μισθούς την Τετάρτη.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο αναρριχήθηκε έως και 18% στα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις συναλλαγές νωρίς τη Δευτέρα και λίγο αργότερα η άνοδος περιορίστηκε στο 10%.

Οι απεργίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τις 2 Σεπτεμβρίου, εάν η Woodside Energy Group Ltd., ο διαχειριστής του εργοστασίου, δεν προσφέρει μια κατάλληλη συμφωνία, ανέφεραν τα συνδικάτα το Σαββατοκύριακο. Αλλά και στα εργοστάσια της Chevron Corp., οι εργαζόμενοι άρχισαν να ψηφίζουν για πιθανές απεργίες την περασμένη εβδομάδα.

Η πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού στην Αυστραλία, που μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG, έχει κρατήσει τους ευρωπαίους εμπόρους σε επιφυλακή αυτόν τον μήνα.

Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί παρόλο που η Γηραιά Ήπειρος είναι καλά εφοδιασμένη για το χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχικές ειδήσεις σχετικά με τις πιθανές απεργίες αύξησαν τις ενδοημερήσιες τιμές έως και 40%, με τις ανησυχίες για την προσφορά να επιδεινώνονται από την αύξηση της ανοδικής τάσης μεταξύ των εμπόρων. Αν και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσε μέσα στην εβδομάδα, το ράλι τιμών μπορεί να είναι βραχύβιο προς το παρόν δεδομένης της υψηλής αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της ING Groep NV.

Μια «σημαντική αλλαγή στα ευρωπαϊκά θεμελιώδη μεγέθη» είναι δυνατή μόνο εάν ένα μεγάλο μέρος της χωρητικότητας της Αυστραλίας είναι εκτός σύνδεσης και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα — τουλάχιστον έναν ή δύο μήνες, είπαν.

Λίγη ώρα πριν προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας διαπραγματεύονταν κατά 11% υψηλότερα στα 40,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 8:37 π.μ. στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε επίσης 12%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή