Μεγάλη πτώση 11% στην τιμή του φυσικού αερίου

Στα 32,5 ευρώ είναι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Μεγάλη πτώση 11% στην τιμή του φυσικού αερίου
Getty Images / picture alliance / Contributor
1'

Η πτώση κατά 11% στην τιμή του TTF σχετίζεται με τις προσδοκίες για εξομάλυνση της παραγωγής LNG στην Αυστραλία μετά τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων .

Η συμφωνία στην οποία έφτασαν οι εταιρείες του χώρου με τους εργαζομένους στην Αυστραλία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις επόμενες ημέρες, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο απεργιών που θα διέκοπαν τις προμήθειες LNG προς το εξωτερικό.

Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι ήδη γεμάτες πάνω από 80% και οι ροές από τη Νορβηγία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, αυξάνονται και πάλι, παρά τα έργα που εξακολουθούν να επηρεάζουν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας.

Ένας ήπιος χειμώνας θα μπορούσε να δει τις τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν περίπου στα 15 ευρώ, περίπου στο μισό του σημερινού επιπέδου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Αυτό είναι τουλάχιστον ένα σενάριο που προβλέπει η τράπεζα μετά τον Οκτώβριο, ο οποίος αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολη περίοδος για προβλέψεις, σε μια ένδειξη ότι η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκει τα πατήματά της καθώς ανακάμπτει από μια ιστορική ενεργειακή κρίση.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή