Τσίπρας στη «Le Monde»: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης
Την ανάγκη «μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο και απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ τάσσεται υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη για μια νέα εθνική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις γιατί έχουμε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση μπροστά μας, για την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι τον κάνει να πιστεύει ότι η Ευρώπη θα αποδεχθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Διότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης. Αυτός ο συστημικός κίνδυνος οδήγησε τις Βρυξέλλες να ασχοληθούν με το ελληνικό χρέος το 2010. Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ χρησιμοποιήθηκε ως εκβιασμός. Όλοι ήξεραν ότι κάτι τέτοιο θα εκτίναζε στον αέρα την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν κατάλαβε με ποιό τρόπο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες».
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για «ένα αρνητικό σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα στη Γαλλία, που είναι μια σημαντική χώρα οικονομικά αλλά και στον τομέα της δημοκρατίας».
«Αυτά τα τερατουργήματα» πρόσθεσε, «είναι οι καρποί της πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει τις μεσαίες τάξεις και τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, ρίχνοντάς τα στην αγκαλιά των νεοναζί».
Στην παρατήρηση του συντάκτη, ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα πάει καλύτερα, επέστρεψε στις αγορές και βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε αντίθετα τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη από ένα είδος «αποικισμού του νότου», και εξήγησε:
«O απώτερος στόχος της λιτότητας δεν ήταν το να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά το να δημιουργηθεί μια εσωτερική υποτίμηση ώστε να δώσει νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητά της. Η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο που είναι η γερμανοποίηση της Ευρώπης, και ο αποικισμός του νότου της Ευρώπης. Θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της ηπείρου, χωρίς τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας, με χαμηλούς μισθούς και μια υψηλή διαρθρωτική ανεργία. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ανταγωνιστική. Η ανταγωνιστικότητα όμως δεν βασίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Διαφορετικά το Μπαγκλαντές θα ήταν σήμερα η πιο ανταγωνιστική χώρα του κόσμου. Είναι λάθος, γιατί μια Ευρώπη χωρισμένη σε νότο και βορρά, με μια περιφέρεια στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μια αποδυναμωμένη Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει στη συνέχεια, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος «προκαλεί την απέχθεια της Ευρώπης με την πολιτική της γύρω από τη λιτότητα, αλλά και με την εμμονή της να στερεί τους ευρωπαίους πολίτες από τα στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα. Εάν η Ευρώπη δεν εκδημοκρατισθεί σύντομα, θα έχει να υποφέρει από ένα μεγάλο πρόβλημα συνοχής» τόνισε.
Στο ερώτημα εάν υποστηρίζει ή όχι την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Τσίπρας εξηγεί ότι «αν και είναι σκληρός αντίπαλος της πολιτικής του (κ. Γιούνκερ)», του αναγνωρίζει το δικαίωμα να προεδρεύσει, εφ' όσον το κόμμα του κέρδισε το μεγαλύτερο αριθμό εδρών.
«Εάν δεν γίνει έτσι, τότε η Ευρώπη δεν έχει μέλλον (...) είχαμε μια εκλογική εκστρατεία, έγιναν συζητήσεις και θα μας πουν τώρα ότι όλα αυτά έγιναν για το τίποτα!» υπογραμμίζει.
Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το εάν θα σταματούσε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στην περίπτωση που θα έπαιρνε την εξουσία, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Όταν κάποιος αναγνωρίζει ότι διαπράχθηκε ένα κοινωνικό έγκλημα, δεν επαρκεί το να ζητήσει συγνώμη συνεχίζοντας την ίδια πολιτική. Καταρχάς είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους. Πριν από την κρίση το δημόσιο χρέος ήταν 120% του ΑΕΠ και σήμερα έφθασε στο 180%. Αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική που εφαρμόσθηκε ήταν εγκληματική» λέει ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «με επίκεντρο την Ελλάδα, οι χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα πλατύ πρόγραμμα επενδύσεων, ένα New Deal, για να βρουν γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης».
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την πεποίθησή του ότι αν γίνουν, το κόμμα του θα φθάσει σε υψηλά ποσοστά που θα τους επιτρέψουν να κάνουν «μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί στη συνέχεια τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι επέλεξαν Έλληνες πολιτικούς τους οποίους «μπορούσαν να χειριστούν», τους Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και τον Ι. Στουρνάρα στα οικονομικά. Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα προσθέτει:
«Τώρα οι ίδιοι ηγέτες απαιτούν να γίνει ο Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι η επιλογή του Βερολίνου. Τοποθετώντας τον στη θέση του διοικητή, προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης. Ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο: να εγκαταστήσει μόνιμα τη λιτότητα στην Ελλάδα για εικοσαετία. Είναι το σχέδιο που θέλουμε να εμποδίσουμε» καταλήγει ο κ. Τσίπρας.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκποιήσει την ΕΥΑΘ