Τρία νέα κρούσματα του Δυτικού Νείλου στα Νότια Προάστια

Ιδιαίτερη ανησυχία για την Δημόσια Υγεία προκαλούν τα απανωτά κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τρία νέα κρούσματα του Δυτικού Νείλου στα Νότια Προάστια
2'

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ακόμα 3 κρούσματα καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια. Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα στο Ελληνικό καθώς και δύο άνδρες 18 και 45 χρόνων στο Παλαιό Φάληρο.

Ο ένας νοσηλεύεται στο Τζάνειο ενώ ο άλλος άνδρας πήρε εξιτήριο. Επίσης, η γυναίκα πήρε και αυτή εξιτήριο πριν από λίγο.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των επιστημόνων που λένε ότι ακόμα είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου. Για την ενημέρωση των πολιτών, λοιμωξιολόγοι απαντούν στα σημαντικότερα ερωτήματα σχετικά με τον ιό που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός ,πονοκέφαλος , μυαλγίες , εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις υπάρχει δυσκαμψία αυχένος , σύγχυση, μυϊκός τρόμος , σπασμοί και παράλυση η και κώμα.

Ευτυχώς οι σοβαρές περιπτώσεις είναι σπάνιες (< 1% ) ενώ τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια και συνήθως δεν προσέρχονται στα ιατρεία ώστε να καταγραφούν.

Ευτυχώς επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο κάτι που θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο. Σπάνιες μορφές μετάδοσης είναι μέσω μεταγγίσεων –γι αυτό ελέγχεται το αίμα των περιοχών όπου διαπιστώνονται κρούσματα της νόσου , μέσω μητρικού θηλασμού και μέσω μεταμόσχευσης οργάνων.

Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις με τα σοβαρά συμπτώματα που συνήθως υποδηλώνουν εγκεφαλίτιδα από τον ιό αυτό , η προσέλευση στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη και σώζει ζωές .

Πώς θα προφυλαχθούμε ;

Ο καλύτερος τρόπος είναι φυσικά η αποφυγή των κουνουπιών κάτι όχι τόσο εύκολο αλλά που μπορεί κανείς να λάβει κάποια μέτρα αποφυγής , όπως το να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικά και να μην αφήνει πηγές- εστίες κουνουπιών με στάσιμα νερά κοντά του. Να αποφεύγουμε χώρους με ζέστη και υγρασία και να πλενόμαστε συχνά ώστε να μη μένει επάνω μας ιδρώτας. Να φοράμε μακριά ρούχα , όσο αυτό είναι εφικτό .Να χρησιμοποιούμε προστατευτικές σήτες στα παράθυρα και κουνουπιέρες . Ο κλιματισμός και οι ανεμιστήρες βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση των κουνουπιών .

Πόσο διαρκεί η νόσος ;

Εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου. Στην ήπια μορφή μερικά 24ωρα , ενώ στην εγκεφαλίτιδα πολύ περισσότερο. Έναρξη συμπτωμάτων δε σημαίνει και την έναρξη της νόσου γιατί αυτή ξεκινά μία έως δύο εβδομάδες πριν εκδηλωθούν , τότε που συνέβη το δήγμα (τσίμπημα) από το κουνούπι.

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο ;

Εμβόλιο δεν υπάρχει δυστυχώς, ούτε φυσικά έχουν θέση τα αντιβιοτικά μιας και μιλάμε για ιογενή λοίμωξη .Υπάρχει ασφαλώς στις σοβαρές περιπτώσεις δυνατότητα αποτελεσματικής υποστήριξης στο νοσοκομείο που συνήθως οδηγεί σε ίαση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή