Ακτιβιστές καλούν σε δράση - Υπογραμμίζουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία στο Πακιστάν

Οι ακτιβιστές τόνισαν την επείγουσα ανάγκη να λάβει υπόψη της η διεθνής κοινότητα και να θεωρήσει το Πακιστάν υπεύθυνο σε μια παγκόσμια πλατφόρμα

Ακτιβιστές καλούν σε δράση - Υπογραμμίζουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία στο Πακιστάν
5'

Σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ειδικοί και ακτιβιστές έριξαν φως στα τρέχοντα ζητήματα της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού στο Πακιστάν, τονίζοντας τον αντίκτυπο στην ειρήνη στη Νότια Ασία.

Το συμπόσιο ξεκίνησε με μια νηφάλια συζήτηση σχετικά με την ιστορική χρήση της θρησκείας και της τρομοκρατίας ως κρατικές πολιτικές στο Πακιστάν, επηρεάζοντας περιθωριοποιημένες κοινότητες όπως οι Παστούν, οι Μπαλόχ και οι Σίντι.

Οι ακτιβιστές τόνισαν την επείγουσα ανάγκη να λάβει υπόψη της η διεθνής κοινότητα και να θεωρήσει το Πακιστάν υπεύθυνο σε μια παγκόσμια πλατφόρμα.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες για την επιμονή των πολιτικών, καταγγέλλοντας χειραγώγηση στην εκλογική διαδικασία και έλλειψη διαφάνειας στους δημοκρατικούς μηχανισμούς.

Υπογραμμίστηκαν οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των ζητημάτων στη σταθερότητα της περιοχής, με προειδοποιήσεις για πιθανή διάλυση εάν δεν ληφθούν έγκαιρα διορθωτικά μέτρα. Η ανάγκη για πολιτικό διάλογο και την απελευθέρωση ορισμένων πολιτικών προσώπων από τη φυλάκιση έγιναν κομβικά σημεία στις συζητήσεις για πιθανές λύσεις.

Το συμπόσιο είχε στόχο να επιστήσει την προσοχή στην ανησυχητική κατάσταση στο Πακιστάν και τις πιθανές συνέπειές της για περιφερειακή ειρήνη . Απηύθυνε έκκληση για λογοδοσία, διαφάνεια και διεθνή παρέμβαση σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των κλιμακούμενων προκλήσεων που θέτει η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός στη Νότια Ασία.

Ο Fazal-Ur Rehman, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Khyber, τόνισε την ιστορική καταπίεση που αντιμετωπίζουν οι Παστούν, οι Μπαλώχ και οι Σίντι, αποδίδοντάς την στη χρήση της θρησκείας και της τρομοκρατίας ως κρατικών πολιτικών από το Πακιστάν.

«Όπως γνωρίζετε, από την αρχή του περίπλοκου κράτους του Πακιστάν, η θρησκεία και η τρομοκρατία χρησιμοποιήθηκαν ως κρατική πολιτική και εργαλείο για την καταπίεση και την καταστολή των ιστορικών εθνών του Πακιστάν. Ακριβώς όπως οι Μπαλόχ και οι Σίντι των Παστούν. Και γνωρίζετε για τη συνεπή συνεχείς πόλεμοι στο Μπαλουχιστάν στους οποίους χιλιάδες αθώοι άνθρωποι στο Μπαλόχ έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες πιθανώς εξαφανίζονται και βασανίζονται», είπε.

Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να λάβει υπόψη τις ενέργειες του Πακιστάν και να καταστήσει το κράτος υπόλογο στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. «Έτσι, είναι πολύ σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να λάβει υπόψη τη διαδικασία τρομοκρατίας του κράτους στην περιοχή και να καταστήσει το κράτος του Πακιστάν υπόλογο στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Δικαστήριο», πρόσθεσε ο πολιτικός ακτιβιστής Παστούν.

Ο Sardar Shaukat Ali Kashmiri, Πρόεδρος του UKPNP, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιμονή των πολιτικών του Πακιστάν, επικαλούμενος τις παραποιημένες εκλογές και την έλλειψη διαφάνειας. Προειδοποίησε για πιθανή αποσύνθεση εάν το κατεστημένο δεν διδαχθεί από την ιστορία, καλώντας τη διεθνή προσοχή στη δεινή κατάσταση.

«Στην πραγματικότητα, η κατάσταση του Πακιστάν είναι πολύ χειρότερη επειδή το κατεστημένο δεν έχει αλλάξει τις πολιτικές του. Ακόμα πιστεύουν στους πληρεξούσιους τους και ειδικά στις περιοχές μας η τρομοκρατική υποδομή, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης είναι ακόμα άθικτα και η κατάσταση είναι χειρότερη. Και εσείς οι άνθρωποι είδατε τις εκλογές στο Πακιστάν Είναι το κατεστημένο που χειραγωγεί ολόκληρες εκλογές. Δεν ήταν διαφανείς, δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και τελικά στην κοινωνία υπάρχει ένα μεγάλο χάος και κατά τη γνώμη μου το Πακιστάν πρόκειται να σπάσει επειδή το πακιστανικό κατεστημένο δεν έμαθε κανενός είδους μάθημα από την ιστορία», είπε ο Πρόεδρος του UKPNP.

Ο Τσαρλς Γκρέιβς, Πρόεδρος της FICIR και της ICAT, αρχικά θεωρούσε τον Ιμράν Καν ως πιθανό παράγοντα αλλαγής. Ωστόσο, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την φαινομενική επιστροφή της κυβέρνησης στα παλιά συστήματα, τονίζοντας την ανάγκη για πολιτικό διάλογο και την αποφυλάκιση του Χαν.

«Λοιπόν, το Πακιστάν, κατά τη γνώμη μου, είναι μια προβληματική χώρα γιατί δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τον τρομοκρατικό τύπο ανθρώπων στον στρατό και ούτω καθεξής. Αλλά με τον Imran Khan, φαινόταν ότι θα μπορούσε να αλλάξει. Αλλά η πτώση του Imran Khan, επέστρεψε στο παλιό σύστημα, αλλά ο Imran Khan θα μπορούσε να είναι μια λύση.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Arif Aajakia κατηγόρησε το Πακιστάν ότι είναι το «επίκεντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας » και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θρησκευτικού εξτρεμισμού. Κάλεσε για δραστικά μέτρα, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη, να κηρύξει τον Πακιστανικό Στρατό και την ISI ως τρομοκρατικές ομάδες, να επιβάλει κυρώσεις και να προσαγάγει Πακιστανούς στρατιωτικούς στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου.

«Το Πακιστάν είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας και ανέκαθεν προώθησε τον θρησκευτικό εξτρεμισμό σε διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικά στις γειτονικές χώρες της Ινδίας, του Αφγανιστάν και ακόμη και πρόσφατα στο Ιράν που επίσης δέχτηκε επίθεση με πυραύλους στο Πακιστάν με στόχο μια θρησκευτική εξτρεμιστική ομάδα που δημιουργήθηκε από τη μητέρα όλων τρομοκρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, ISI του Πακιστάν», είπε, θρηνώντας το Πακιστάν.

Οι ομιλητές μετέφεραν συλλογικά ένα μήνυμα στις διεθνείς αρχές, τονίζοντας την ανάγκη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Πακιστάν και τις επιπτώσεις της στην περιφερειακή ειρήνη. Η έκκληση για λογοδοσία και παρέμβαση αποσκοπεί στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αντιμετώπιση της επιρροής της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Νότιας Ασίας.

Το συμπόσιο, με τίτλο «Θρησκευτικός εξτρεμισμός και τρομοκρατία στην Αφρική και την Ασία», προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και να ρίξει φως στον ρόλο του Πακιστάν στην προώθηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού παγκοσμίως.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή