Έντονο παρασκήνιο στο τραπεζικό τρίγωνο Αθήνας – Λευκωσίας - Μόσχας
Πολλαπλά μηνύματα φαίνεται να στέλνει στην ελληνική και κυπριακή αγορά, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.
Το πιο ενδιαφέρον απ' όλα όμως –που επηρέασε τελικώς και τη μη κάλυψη– έχει να κάνει με τη στάση των ρωσικών συμφερόντων στη Λευκωσία το τελευταίο διάστημα.
Ως γνωστόν, βασικός ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου ήταν μέχρι χθες Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος ήλεγχε το περίπου 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Με μια απόφασή του, όμως, που αιφνιδίασε τους πάντες (ή τουλάχιστον αυτούς που δεν έχουν εσωτερική ενημέρωση) αποφάσισε να μην ασκήσει τα δικαιώματά του, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να πέσει στο μισό, κάπου στο 5%.
Σχεδόν παράλληλα, στο άλλο μεγάλο τραπεζικό «μαγαζί» του νησιού, την Marfin Popular Bank (MPB), οι συζητήσεις που λάμβαναν χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας, πάγωσαν οριστικά.
Και έτσι, η προοπτική οι Ρώσοι να αγοράσουν πλειοψηφικό πακέτο της MPB, ναυαγεί.
Συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές από το νησί αναφέρουν ότι «αν τελικώς μπουν εκεί οι Ρώσοι, θα πάρουν ένα πολύ μικρό ποσοστό τελικώς και τίποτα περισσότερο».
Σημασία, ωστόσο, έχει ότι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις εξελίξεις στη Λευκωσία ατονεί.
Και τα δύο παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά του κλίματος.
Σε Ελλάδα και Κύπρο, τις τελευταίες ώρες, προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτή την αλλαγή στάσης και οι εξηγήσεις που δίνονται ποικίλουν.
Ξεκινούν από τις πιο ευφάνταστες, που έχουν να κάνουν με τα πραγματικά ενεργειακά αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή του νησιού και φτάνουν στα πιο ρεαλιστικά, που έχουν να κάνουν με τις απώλειες που έχουν εγγράψει και οι Ρώσοι στα αποτελέσματα τους, εξαιτίας της ενασχόλησης τους, εμμέσως, με το ελληνικό πρόβλημα…