Αμείωτες οι πιέσεις στην τουρκική λίρα

Αμείωτες συνεχίζουν οι πιέσεις για την τουρκική λίρα, με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο να διαμορφώνεται στα 14,6 δολάρια.

Αμείωτες οι πιέσεις στην τουρκική λίρα
Αμείωτες οι πιέσεις στην τουρκική λίρα
AP
2'

Το κραχ της λίρας έχει μειώσει απότομα το διαθέσιμο εισόδημα των τούρκων πολιτών. Τροφοδοτεί τη φτώχεια και προκαλεί ουρές ανθρώπων που περιμένουν να αγοράσουν φτηνό ψωμί στα καταστήματα καθώς η τιμή των αγαθών αυξάνεται. Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται συνέχεια σε κόντρα στο κοινοβούλιο καθώς η αντιπολίτευση επικρίνει σφοδρά τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δεχόμενη πιέσεις από τον Ερντογάν, αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άλμα στο 21,3%.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει για ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» που δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές οικονομικές συνταγές που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία. Επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, που κατά την άποψή του θα οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος ωστόσο κάθε μήνα αυξάνεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του προέδρου της Τουρκίας. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει πως ο επίσημος πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα βρίσκεται στα επίπεδα του 23%, ενώ η αντιπολίτευση και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως στην πραγματικότητα θα έχει ξεπεράσει το 50%.

Τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαιτέρως μετά τη βαρύτατη νομισματική κρίση που γνώρισε η Τουρκία το καλοκαίρι του 2018, η Τράπεζα της Τουρκίας υπολογίζεται ότι έχει δαπανήσει πάνω από 200 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα. Τίμημα αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής είναι βέβαια ότι εξανεμίστηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή