Οι cyber «ποντικοί», το chatbot για ανέργους και η Ερασίνειος Κλινική

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι cyber «ποντικοί», το chatbot για ανέργους και η Ερασίνειος Κλινική
4'

Απομακρύνοντας του ποντικούς

Στην απομάκρυνση περίπου 20 στελεχών μεγάλου οργανισμού στην Ελλάδα οδήγησε εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη εταιρεία και η οποία διαπίστωσε «ρήγμα» στα συστήματα πληροφορικής. Κατά κάποιες πληροφορίες οι εκδιωχθέντες είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα mail της Ανώτατης Διοίκησης του εν λόγω οργανισμού και ήταν σε θέση να γνωρίζουν πληροφορίες που είχαν να κάνουν με προαγωγές, εθελούσιες εξόδους και επιχειρηματικές συμφωνίες. Αυτή η προνομιακή πληροφόρηση έγινε αντιληπτή με αποτέλεσμα να προσληφθεί ειδικός σύμβουλος για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Και η έρευνα του συμβούλου απεκάλυψε γρήγορα τους «ποντικούς». Κατά κάποιες άλλες πληροφορίες τα στελέχη που απομακρύνθηκαν είχαν και οικονομικά οφέλη που προήλθαν από την πρόσβασή τους σε λογαριασμούς συναλλασσόμενων με τον οργανισμό. Το εάν αυτή η πληροφορία ευσταθεί θα γίνει γνωστό και μέσω της δικαστικής οδού.

Chatbot για ανέργους

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο πρώην ΟΑΕΔ, έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί ένα εκτεταμένο σύνολο υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τον πολίτη. Ωστόσο, δρομολογεί ένα νέο σχέδιο που θα πάει σε άλλο επίπεδο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης (chatbot) για την βελτίωση και αυτοματοποίηση των συμβουλευτικών υπηρεσιών της. Ουσιαστικά μπαίνοντας κάποιος στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ θα μπορεί σε ειδικό πλαίσιο να «συνομιλεί» με το chatbot για ότι τον απασχολεί και όποια πληροφορία θέλει να αντλήσει. Αυτό θα είναι δυνατόν διότι στο σύστημα θα έχουν φορτωθεί όλες οι πληροφορίες που ήδη δίδονται από το προσωπικό της ΔΥΠΑ στο πλαίσιο των συμβουλευτικών τους υπηρεσιών. Η ανάπτυξη της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα κοστίσει 198.400 ευρώ και ήδη το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το λαθρεμπόριο καπνού

Τα τελευταία έξι χρόνια το Δημόσιο προμηθεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας ένσημες ταινίες φορολογίας καπνού και ειδικό χαρτί ασφαλείας με αυστηρές προδιαγραφές. Η ανάθεση της εκτύπωσης των ταινιών αυτών στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2016, έγινε με νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και όχι με αντιγραφή των παλαιών χαρακτηριστικών των ταινιών για τις οποίες υπήρχαν καταγγελίες ότι υπήρχαν αντιγραφές. Ελήφθη αυτή η απόφαση διότι το μόνο ίδρυμα το οποίο κατείχε και κατέχει διεθνή πιστοποίηση ως προς τις εκτυπώσεις και είναι το πλέον αξιόπιστο για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Σε μεγάλο βαθμό οι αυξημένης ασφαλείας ένσημες ταινίες φορολογίας καπνού συνέβαλαν στο να γίνεται ευκολότερα ο εντοπισμός των λαθραίων τσιγάρων. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς πως από μόνο του το μέτρο δεν είναι αρκετό για να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συνεχίσει τις προμήθειες ενσήμων ταινιών από την Τράπεζα της Ελλάδος και για αυτό ενέκρινε πίστωση 731.600 ευρώ για το 2023.

H Ερασίνειος Κλινική

Το Ερασίνειος Hospital, ήταν ένα μεγαλεπήβολο project που είχαν δρομολογήσει το 2009, λίγο πριν η Ελλάδα μπει για τα καλά στην κρίση, ο όμιλος Ρέστη, η οικογένεια Λοϊσίου, η Attica Ventures και μια ομάδα σημαντικών εξειδικευμένων ιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ αποσκοπούσε στην ανάπτυξη ενός νοσοκομείου συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. και δυναμικότητα 220 κλινών, που θα ήταν το μοναδικό νοσοκομείο ολοκληρωμένης φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα εξειδικευόταν σε θέματα, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών. Αν και οι εργασίες κατασκευής του νοσοκομείου στη θέση «Λούτσα Κούκε» στο Κορωπί, σε ένα οικόπεδο 51 στρεμμάτων προχώρησαν αρκετά, τελικά λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση το έργο σταμάτησε. Συγκεκριμένα, το 2015 καταγγέλθηκε το κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 33,5 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει οι εταιρείες που έτρεχαν το έργο. Έτσι, τη τελευταία τριετία το ακίνητο μαζί με τον εξοπλισμό του έχουν βγει επανειλημμένα σε πλειστηριασμό από την Eurobank. Ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματισθεί για τις 19 Ιανουαρίου 2023 και η τιμή εκκίνησης έχει προσδιορισθεί στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή