Η έξοδος στις αγορές, η Esso Pappas και η ΣΙΤΕΚ ΦΑΡΜΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η έξοδος στις αγορές, η Esso Pappas και η ΣΙΤΕΚ ΦΑΡΜΑ
4'

Το δεκαετές ομόλογο

Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βγαίνει στις αγορές με νέο δεκαετές ομόλογο αγγλικού δικαίου για να αντλήσει περίπου 2,5 - 3 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που θα κινηθεί κοντά στο 4,5%. Ο χρόνος κρίθηκε κατάλληλος διότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι διεθνώς «υποτονική» από εκδοτικής πλευράς, δηλαδή δεν βγαίνουν άλλα κράτη της ΕΕ για να δανειστούν μεγάλα ποσά από τις αγορές. Αν αναρωτιέστε γιατί η έκδοση του ομολόγου λήξεως 2033 γίνεται τώρα και όχι αργότερα μέσα στο χρόνο - όταν π.χ. θα έχουμε εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, και τα κόστη δανεισμού θα υποχωρήσουν- η απάντηση είναι απλή. Μέχρι τις εκλογές και μέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προσδοκά κανείς ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, επειδή η αναμονή θα είναι μεγάλη, δεν είναι σωστό ενδιάμεσα να παγώσουν τα πάντα. Για το λόγο αυτό ο ΟΔΔΗΧ εκμεταλλεύεται το «παράθυρο» που προέκυψε για να καταγράψει μια πρώτη παρουσία στις αγορές το 2023 και να αυξήσει τη ρευστότητα στην καμπύλη των ομολόγων.

Όπου υπάρχει καπνός

H Coca Cola 3Ε εξετάζει επέκταση της γκάμας των ποτών που εμπορεύεται με το ενδιαφέρον της να είναι εστιασμένο στην αγορά της μπύρας. Προ εβδομάδων ακούσθηκε πως η Διοίκηση της Coca Cola 3Ε βολιδοσκόπησε την ΕΖΑ. Στη στήλη ήλθε η πληροφορία πως ομάδα στελεχών της Coca Cola 3Ε βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο αντιπροσώπευσης και διανομής δημοφιλούς μπύρας. Δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο οι πληροφορίες αυτές θα επιβεβαιωθούν, αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά...

Το Μουσείο της ΔΕΘ

Το εκθεσιακό περίπτερο της εταιρείας πετρελαιοειδών Esso Pappas κατασκευάσθηκε στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πριν ακριβώς από 50 χρόνια, το 1963. Ήταν η εποχή που ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τοµ Πάπας (Θωµάς Παπαδόπουλος από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας), συνεργάτης του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon, αντιπρόσωπος της Coca-Cola, βιομήχανος και εργοστασιάρχης, φέρνει στην Ελλάδα πρωτόγνωρου ύψους επιχειρηματικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Το εκθεσιακό περίπτερο, έργο των αρχιτεκτόνων Θύμιου Παπαγιάννη και Ιωάννας Μπενεχούτσου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ώριμου μεταπολεμικού μοντερνισμού και είναι εμπνευσμένο από αντίστοιχα έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων εκείνης της εποχής. Στα πλαίσια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιηθεί ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με θέμα τη διερεύνηση δυνατοτήτων ανάδειξης της αρχιτεκτονικής αξίας του συγκεκριμένου περιπτέρου ως σημείο αναφοράς στο πλέγμα πολιτιστικών διαδρομών της ΔΕΘ. Κάτω από αυτό το πλαίσιο συνεργασίας εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη και σε συνεργασία με ομάδες στατικής και μηχανολογικής κατεύθυνσης συντάχθηκαν οι αντίστοιχες μελέτης στατικής επάρκειας, προτεινόμενων στατικών επεμβάσεων, μελέτες για το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και φωτισμού ανάδειξης του κτιρίου. Στη βάση των μελετών αυτών προχωρεί μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του κελύφους του κτιρίου, η ενεργειακή αναβάθμισή του στο σημείο που είναι εφικτό και η προσαρμογή των νέων διαρρυθμίσεων σύμφωνα με τις σημερινές διατάξεις με σκοπό τη χρήση του κτιρίου ως ένα σύγχρονο Μουσείο ανάδειξης της Εκθεσιακής Ιστορίας της ΔΕΘ. Παράλληλα, με την ανακατασκευή θα εκπονηθεί η μουσειολογική μελέτη για την μετατροπή του χώρου σε εκθεσιακό με προτάσεις του κατάλληλου σταθερού και κινητού εξοπλισμού καθώς και την επιλογή των εκθεμάτων από την πληθώρα του αρχείου που θα προβληθούν.

Νέοι επενδυτές στην κάνναβη

Μια μεγάλη επένδυση στο χώρο της κάνναβης δρομολογείται από ξένους επενδυτές στην περιοχή της Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στην Παραμυθιά. Φορέας της επένδυσης είναι η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ΣΙΤΕΚ ΦΑΡΜΑ, της οποίας το πλειοψηφικό ποσοστό (78,4%) κατέχει η γερμανική εταιρεία Inter Services Gmbh, το 19,6% ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Cristian Nicolae Tecar και το 2% ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων Χαρίσης Καγκιούζης. Η ΣΙΤΕΚ ΦΑΡΜΑ δρομολογεί την ίδρυση νέας σύγχρονης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και συγκεκριμένα αποξηραμένων ανθών κάνναβης για παρασκευή τσαγιού. Η επένδυση ύψους 9,9 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Η γερμανική εταιρεία Inter Services Gmbh ανήκει στην οικογένεια Siffrin, μέλη της οποίας έχουν σταδιοδρομήσει στην γερμανική διπλωματία και έχουν και πολύχρονη παρουσία στον φαρμακευτικό τομέα μέσω της εταιρείας AstraPharma GmbH. Από την άλλη, ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Cristian Nicolae Tecar, εμφανίζεται από δημοσιεύματα ΜΜΕ της χώρας του ως κάποιος που ανοίγει και κλείνει εταιρείες και στο τέλος καταλήγει σε δικαστικές διαμάχες με τους συνεταίρους του. Ελπίζουμε για το καλό του Έλληνα φορολογουμένου -που θα ενισχύσει την επένδυση- αυτό να μην συμβεί και στην περίπτωση της ΣΙΤΕΚ ΦΑΡΜΑ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή