Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η North Solar, η Kentrican Pharma και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η North Solar, η Kentrican Pharma και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ
4'

Τα έργα ΑΠΕ της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διεκδικεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ενισχύει μεθοδικά το χαρτοφυλάκιο της σε πράσινα έργα. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αποκτήσει το 49% της North Solar, η οποία αναπτύσσει έργα ηλιακής ενέργειας 500 MW στη Δυτική Μακεδονία και η οποία ελέγχεται από ένα πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι αδερφοί Χρήστος και Παναγιώτης Πετρόχειλος (ιδρυτές της Kiefer που αναπτύσσεται σε έργα ΑΠΕ), την ΜES Eνεργειακή που είναι θυγατρική της εταιρείας Μεσόγειος, με δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτινων πόρων και 14 ακόμη φυσικά πρόσωπα. Ακόμη, προ μηνών η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών της New Spes Concept, με μία «μαγιά» 14 φωτοβολταϊκων πάρκων δυναμικότητας 232 MW. Η εταιρεία αγοράσθηκε από την αμερικανικών συμφερόντων ελληνο-βρετανική εταιρεία National Energy International και πρόκειται για έργα ΑΠΕ που είχε αρχικά στην κατοχή του ο Όμιλος Παναγάκου. Προ ημερών αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ενημέρωση σύμφωνα με την οποία η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατέστη και ο μοναδικός μέτοχος της North Solar 1 Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, άλλη μιας εταιρείας που ιδρύθηκε πολύ πρόσφατα από τους μετόχους των Kiefer και ΜES Eνεργειακή, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη δυναμικότητα των έργων που θα αναπτυχθούν.

Τα παράκτια πάρκα και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Εντός του επόμενου διαστήματος θα μάθουμε με ποιον ξένο κολοσσό θα συνεργασθεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την ανάπτυξη παράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εισηγμένη είναι κοντά σε συμφωνία με δύο ξένους Ομίλους, εκ των οποίων ο ένας είναι η νορβηγική Equinor. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης η εγκατεστημένη ισχύς των παράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030 θα έχει αγγίξει τα 2,7 GW, με τους πρώτους διαγωνισμούς να προκηρύσσονται εντός του 2025. Σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη (θαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά του νησιού, από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, στην Πλάκα, αλλά και ανατολικά της Ιεράπετρας) βορειοανατολικά της Λήμνου και βόρεια της Άνδρου. Για την επίτευξη του στόχου εγκατάστασης 2 GW θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος και η ΕΠΑΛΜΕ

Μεθαύριο Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα προχωρήσει στην επανεξέταση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προ τριετίας η εταιρεία Μυτιληναίος, όταν είχε εξαγοράσει την μεταλλοβιομηχανία ΕΠΑΛΜΕ, προκειμένου να αποφασίσει την τυχόν επέκταση ή διακοπή των εν λόγω δεσμεύσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή είχε θέσει το 2019 στην Μυτιληναίος μια σειρά από όρους που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών αναχύτευσης καθαρών απορριμμάτων αλουμινίου και στην προμήθεια πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου και θα εξετάσει το κατά πόσο εφαρμόσθηκαν. Σημειώνεται πως η ΕΠΑΛΜΕ δραστηριοποιείται για μισό αιώνα στην βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους. Όταν την απέκτησε η Μυτιληναίος η ετήσια δυναμικότητα της μονάδας της ΕΠΑΛΜΕ ήταν 35.000 τόνοι αλουμινίου, ενώ σήμερα η παραγωγή έχει φτάσει τους 50.000 τόνους. Μέσω της ΕΠΑΛΜΕ η Μυτιλιναίος ενίσχυσε την προσπάθεια της για μείωση της ενέργειας που απαιτείται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας, μέσω της ανακύκλωσης προϊόντων αλουμινίου (scrap) από προϊόντα που η χρήση τους έχει ολοκληρωθεί. Αυτό διότι η ανακύκλωση του scrap αλουμινίου απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η Kentrican Pharma

Η εταιρεία Kentrican Pharma Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εξασφάλισε προ ημερών ενιαία έγκριση εγκατάστασης διάρκειας πέντε ετών για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης εντός ενιαίας έκτασης 46,147 στρεμμάτων στην Γαστούνη. Βασικός μέτοχος της Kentrican Pharma Ιδιωτική Κεφαλαιουχική είναι η γνωστή από το χώρο των τουριστικών γραφείων οικογένεια Ρήγα, στην οποία ανήκει η Heraklio Travel Group. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία η επένδυση στη Γαστούνη αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ Παράλληλα, η οικογένεια Ρήγα έχει δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες την είσοδο της στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της ENERGY4YOU KOPAIDA Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία διαθέτει άδεια για μια μονάδα 1 MW στη Βοιωτία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή