Το Smart Park, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και οι διευκολύνσεις στις ΝΕΠΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το Smart Park, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και οι διευκολύνσεις στις ΝΕΠΑ
5'

Το Smart Park

Η Γυαλού Εμπορική και Τουριστική ΑΕ η οποία ανήκει κατά 100% στην εταιρεία REDS και είναι ο φορέας ανάπτυξης του Smart Park προχώρησε στη σύναψη κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου με την Εθνική Τράπεζα συνολικού ποσού 71,4 εκατ. ευρώ, αφενός για τη χρηματοδότηση των έργων του Ομίλου, αφετέρου για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Το εν λόγω δάνειο είναι δωδεκαετές και έρχεται να υποκαταστήσει δύο συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου που είχαν συνομολογηθεί με την Εθνική Τράπεζα το 2013 και το 2020. Να σημειωθεί πως η Γυαλού Εμπορική και Τουριστική ΑΕ έχει μισθώσει σχεδόν το σύνολο της προς εκμετάλλευση επιφάνειας του Smart Park και εξετάζει την εκμετάλλευση γειτονικών εκτάσεων ιδιοκτησίας της και ιδιοκτησίας τρίτων με συνδυαστικές χρήσεις που θα βελτιώσουν και θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση την κατανάλωση, άρα και τα έσοδα του εμπορικού πάρκου.

Η Intrakat και η ΤΕΚΑΛ

Σε συζητήσεις για την εξαγορά της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΚΑΛ, η οποία διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο ΣΤ΄ τάξης, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Intrakat. Οι δύο πλευρές φέρεται να συζητούν τις επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σαφές το πόσο προχωρημένες είναι οι σχετικές συζητήσεις ή το αν θα υπάρξει και συμφωνία.

Διευκολύνσεις στις ΝΕΠΑ

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα δεκάδων Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ) η κυβέρνηση δίνει παράταση μέχρι δύο ετών, στο χρονικό διάστημα προσαρμογής των καταστατικών των ΝΕΠΑ. Η σχετική πρόβλεψη που εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου που κατατέθηκε στη Βουλή ανακουφίζει πολλούς διαχειριστές ΝΕΠΑ που είναι αντιμέτωποι με χρονοβόρες διαδικασίες. Βλέπετε, σε περίπτωση που στη ΝΕΠΑ μετέχει ως μέτοχος άλλη εταιρεία θα πρέπει να υποβληθεί καταστατικό της εν λόγω εταιρείας, όπου να προβλέπεται ότι μπορεί να είναι μέλος σε άλλη εταιρεία, πρακτικό με το οποίο εξουσιοδοτείται φυσικό πρόσωπο να υπογράψει το καταστατικό της ΝΕΠΑ, το πιστοποιητικό μετόχων και το πιστοποιητικό διευθυντών της εταιρείας με τα σχετικά επικυρωμένα ακριβή αντίγραφα, αλλά και apostille και μετάφραση σε όλα τα παραπάνω έγγραφα εάν πρόκειται για αλλοδαπή εταιρεία - μέτοχο .

Ο διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ

Με τα καλύτερα λόγια μιλάνε στο ΤΑΙΠΕΔ για τον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος Γιώργο Μελέτη, που συνέβαλε τα μέγιστά ώστε να ολοκληρωθεί ο δημόσιος διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας νικελίου, ο οποίος κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings. Ο Γιώργος Μελέτης, πρώην επικεφαλής της PQH και παλαιότερα τραπεζικό στέλεχος, έκλεισε μέσα σε δύο χρόνια τα περισσότερα από τα εκκρεμή θέματα της ειδικής διαχείρισης. Την τρέχουσα περίοδο ο ειδικός διαχειριστής πληρώνει συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2022 και για τις οποίες έλαβε επιχορήγηση 6,4 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, υπό την προεδρία της Αναστασίας Στάμου. Αν και ετερόκλητο στη σύνθεσή του, το νέο ΔΣ του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου έχει βρει το βηματισμό του και επιτελεί απρόσκοπτα το σκοπό του ως φορέας αποζημίωσης των επενδυτών. Εκτός από την κ. Στάμου, η οποία είναι και η Β΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη διοίκηση του Συνεγγυητικού μετέχουν ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης, τα χρηματιστηριακά στελέχη Νίκος Πετροπουλάκης και Νίκος Ανδριανόπουλος, τα στελέχη του χώρου των αμοιβαίων κεφαλαίων Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος και Ελένη Κορίτσα και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου αφορά στις αποζημιώσεις 1,5 εκατ. ευρώ που διεκδικούν δικαστικά πιστωτές της Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ που έχασαν τα χρήματα τους το 2005, όταν και η εταιρεία του Παναγιώτη Μπαλτατζή βάρεσε «κανόνι». Ωστόσο, οι εν λόγω είχαν δανείσει χρήματα στην Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ και δεν τα είχαν επενδύσει. Έτσι, το ζήτημα της αποζημίωσης τους έχει οδηγηθεί στον Άρειο Πάγο.

Τα έκτακτα δρομολόγια

Το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει πως σε νησιωτικές περιοχές που δέχονται πλήγμα από θεομηνίες ή λοιπές φυσικές καταστροφές ή έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να δρομολογείται εκτάκτως πλοίο για την κάλυψη των αναγκών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση του κινήτρου της αποκλειστικότητας, για τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνιακής γραμμής που θα συμβάλλει στην επούλωση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Στη βάση των εν λόγω διατάξεων η ανάθεση σε πλοιοκτήτη αποκλειστικής εκμετάλλευσης δρομολογιακής ακτοπλοϊκής γραμμής μπορεί να γίνει σε γραμμή που δεν θα καλύπτεται από ήδη δρομολογημένα πλοία και δεν θα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον γι’ αυτή, από άλλους πλοιοκτήτες. Για να γίνεται η δρομολόγηση θα πρέπει να υπάρχει εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι η νέα δρομολογιακή γραμμή θα είναι αντικειμενικά και τεκμηριωμένα απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του πληθυσμού της πληγείσας περιοχής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή