Ιταλικό Covid free χωριό πουλά σπίτια με 1 ευρώ - Η σχέση του με την Ελλάδα

Η πανδημία στοίχισε σε πολλούς την μοναδική ευκαιρία ενός ταξιδιού, ωστόσο πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει - Σε ορισμένα μέρη οι λάτρεις των ταξιδιών μπορούν να βρουν μέχρι και σπίτια του 1 ευρώ

Newsbomb

4'

Συγκεκριμένα, το Τσινκουεφρόντι, μια κοινότητα στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, η οποία αποκαλείται «χωριό Covid free», έχει απαλλαγεί από τον κορονοϊό και ευελπιστεί σε προσελκύσει μεγλάλη μερίδα του κοινού, βγάζοντας προς πώληση σπίτια με μόλις ένα ευρώ. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουν στην αναπτέρωση του πληθυσμού.

Μάλιστα στο Τσινκουεφρόντι, ο δήμαρχος Μικέλε Κόνια θεωρεί την επιχείρηση αυτή τόσο σοβαρή που της έδωσε το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Ομορφιά». «Η εύρεση νέων ιδιοκτητών για τα πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουμε, είναι ένα βασικό μέρος της επιχείρησης που έχω ξεκινήσει για να ανακτηθούν τα υποβαθμισμένα, χαμένα μέρη της πόλης» λέει ο δήμαρχος στο CNN.

«Μεγάλωσα στη Γερμανία όπου οι γονείς μου είχαν μεταναστεύσει και μετά επέστρεψα για να σώσω την γη μου. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από εδώ τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνοντας πίσω τους έρημα σπίτια. Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στην εγκατάλειψη».

Οι παραλίες απέχουν μόλις 15 λεπτά

Παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από την φυσική ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Ασπρομόντε και έχει θέα τόσο στις ακτές του Ιονίου όσο και τις ακτές της Τυρρηνικής θάλασσας, το αστικό τοπίο της ιταλικής πόλης αποτελείται κυρίως από ετοιμόρροπες κατοικίες, λέει ο δήμαρχος. «Βρισκόμαστε ανάμεσα στους αναζωογονητικούς λόφους και σε δύο ζεστές θάλασσες, ένα ποτάμι κυλά κοντά στο χωριό και οι παραλίες απέχουν μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Αλλά μια ολόκληρη συνοικία είναι εγκαταλελειμμένη, με άδεια σπίτια που είναι επίσης ασταθή και επικίνδυνα».

Ανύπαρκτος ο κορονοϊός στην πόλη

Παρά το ότι η Ιταλία ήταν μία από τις πιο πληγείσες χώρες, το Τσινκουεφρόντι ανέφερε μηδενικά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των κατοίκων του και βρίσκεται σε μία περιοχή που είχε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης της Ιταλίας.

Η συμφωνία

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες που έχουν γίνει σε χωριά της Ιταλίας. Ενώ όλες οι άλλες πόλεις που πωλούν σπίτια με ένα ευρώ απαιτούν αποζημίωση έως και 5.000 ευρώ σε περίπτωση που ο αγοραστής αποτύχει να ανακαινίσει το σπίτι εντός τριών χρόνων, το Τσινκουεφρόντι ζητά απλώς ένα ετήσιο τέλος ασφαλιστηρίου συμβολαίου ύψους 250 ευρώ έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

«Ζητάμε απλώς κάποιο είδος βεβαιότητας πως ο νέος αγοραστής θα δεσμευτεί να ολοκληρώσει το έργο. Η χρέωση πολιτικής είναι πολύ χαμηλή και το κόστος μιας ανακαίνισης εδώ ανέρχεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ, δεδομένου ότι οι κατοικίες είναι άνετες και μικρές».

Τα διαθέσιμα σπίτια που πωλούνται έναντι ενός ευρώ είναι περίπου 40 με 50 τετραγωνικά, μέγεθος που μειώνει τον χρόνο ανακαίνισης. Επίσης, βρίσκονται στο ιστορικό αρχαίο κομμάτι της πόλης και ορισμένα εξ αυτών έχουν ακόμη και ένα μικρό μπαλκόνι με θέα.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Το Τσινκουεφρόντι εκτείνεται στην διασταύρωση μεταξύ των ακτών του Ιουνίου και της Τυρρηνικής θάλασσας στο κάτω άκρο της Ιταλίας. Έχει εκπληκτική θέα στα νησιά και είναι εύκολα προσβάσιμο από ένα κοντινό λιμάνι.

Το όνομά του στα ιταλικά σημαίνει «πέντε χωριά» και αναφέρεται στους πρώιμους οικισμούς ελληνικής και βυζαντινής καταγωγής που ενώθηκαν σε μία κοινότητα κατά τον μεσαίωνα. Ερείπια από τις παλιές οχυρώσεις της πόλης διακρίνονται στα τοξωτά σοκάκια της. Ακόμη, το Τσινκουεφρόντι, παρόλο που έχει υποστεί φυσικές καταστροφές και ξένες εισβολές, έχει επιβιώσει κατά την διάρκεια των αιώνων, χάρη στο γεγονός ότι βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του λόφου.

Οι αρχαίες ελληνικές λέξεις σώζονται στην τοπική διάλεκτο και στα ονόματα τόπων και δρόμων.

Το Τσινκουεφρόντι υπήρξε ένα στρατηγικό φυλάκιο κατά την διάρκεια της ελληνικές επέλασης τον 8ο και τον 7ο αιώνα π.Χ και αργότερα αποικίστηκε από άλλους κατακτητές. Οι ηλικιωμένοι της πόλης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλιούς ισπανικούς και γαλλικούς όρους όταν συζητούν.

Οι ντόπιοι μάλιστα αποκαλούν με περηφάνια τον εαυτό τους ως «τελευταίοι Έλληνες». «Είναι ένα μέρος πολιτιστικής μίξης και διαπολιτισμού» λέει ο δήμαρχος. «Ένα χωνευτήρι. Καλωσορίζουμε τον κόσμο. Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή σε όποιον θελήσει να έρθει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι - Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ - καρέ οι κινήσεις της δράστιδος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή