Σε ποια χώρα της Αφρικής είναι ακόμα 2016: Έχει δικό της ημερολόγιο και σύστημα μέτρησης της ώρας

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής έχει απαρνηθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα μέτρησης χρόνου
Σε ποια χώρα της Αφρικής είναι ακόμα 2016: Έχει δικό της ημερολόγιο και σύστημα μέτρησης της ώρας
AP/Φωτογραφία αρχείου
4'

Στις 11 Σεπτεμβρίου η Αιθιοπία θα γιορτάσει την έλευση της νέας χρονιάς, δηλάδη του 2017!

Όχι δεν πρόκειται για λάθος, αφού η χώρα της Ανατολικής Αφρικής βρίσκεται ακόμα στο 2016, σύμφωνα με το αιθιοπικό ημερολόγιο.

Γιατί λοιπόν η Αιθιοπία, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα, είναι εφτά χρόνια και οχτώ μήνες «πίσω» σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο; Και πώς λειτουργεί αυτό για τους Αιθίοπες, να ζουν σε έναν αυξανόμενα διασυνδεδεμένο πλανήτη που λειτουργεί κατά κύριο λόγο σε μία εντελώς διαφορετική εποχή;

Οι απαντήσεις βρίσκονται σε παραδόσεις που χρονολογούνται στα βάθη των αιώνων και σε μία σταθερή αίσθηση εθνικής ταυτότητας.

Το «μοναδικό» ημερολόγιο

Στην Αιθιοπία, η χρονολογία γέννηση του Ιησού Χριστού αναγνωρίζεται κατά επτά με οκτώ χρόνια αργότερα από το Γρηγοριανό ή «Δυτικό» ημερολόγιο, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ το 1582.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Ρωμαϊκή Εκκλησία προσάρμοσε τους υπολογισμούς της στο 500 μ.Χ. ενώ η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία έμεινε στις αρχαίες ημερομηνίες. Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Αιθιοπία κράτησε το δικό της.

«Είμαστε μοναδικοί» λέει o Eshetu Getachew, Διευθύνων Σύμβουλος της Rotate Ethiopia Tours And Travel. «Δεν υπήρξαμε ποτέ αποικία. Έχουμε το δικό μας ημερολόγιο, το δικό μας αλφάβητο, τις δικές μας παραδόσεις».

Το αιθιοπικό ημερολόγιο χρονολογείται 1.500 χρόνια πριν και έχει αρκετές ομοιότητες με το ημερολόγιο των Κοπτών της Κόπτικης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Ακολουθεί ένα ηλιακό-σεληνιακό σύστημα, έχει διάρκεια 13 μηνών, με τους 12 να έχουν 30 ημέρες, ενώ ο τελευταίος μήνας έχει μόνο πέντε ημέρες, ή έξι εάν είναι δίσεκτο έτος.

Μάλιστα οι επισκέπτες πολύ συχνά σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι έχουν γυρίσει «πίσω στον χρόνο», με πολλούς να δηλώνουν την έκπληξή τους με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι συμβαίνει με τους Αιθίοπες που ζουν και εργάζονται ή φοιτούν σε άλλες χώρες όμως; Είναι εύκολο να συνηθίσουν σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο μέτρησης των ημερών και των μηνών;

Ο αρχαιολόγος Goitom W. Tekle που ζει στη Γερμανία δηλώνει ότι είναι «πολύ δύσκολο». «Ακόμα δεν μπορώ να μείνω σε ένα ημερολόγιο. Είναι πρόκληση. Πρέπει να σκεφτώ τις ώρες, τις ημέρες, κάποιες φορές τους μήνες ή ακόμα και τη χρονιά».

Κάποιες φορές ακομα και κάτι θεωρητικά πολύ απλό όσο μία αίτηση για πιστοποιητικό γέννησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν γίνεται προσπάθεια να ενσωματώσει το αιθιοπικό σύστημα στο Δυτικό σύστημα.

Δωδεκάωρο σύστημα μέτρησης ώρας

Εντωμεταξύ δεν είναι μόνο οι μήνες, οι μέρες και τα χρόνια που διαφέρουν στην Αιθιοπία, η χώρα έχει και δικό της σύστημα ώρας. Δηλαδή, ενώ οι περισσότερες χώρες ξεκινούν την ημέρα τα μεσάνυχτα, οι Αιθίοπες έχουν 12ωρο σύστημα, το οποίο είναι από την Αυγή μέχρι το σούρουπο, ξεκινώντας στη 1 το πρωί.

Έτσι, όταν για τους περισσότερους εκτός Αιθιοπίας είναι 7 το πρωί, εκεί είναι 1 μετά τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουν τρομερά πολλούς υπολογισμούς για όλη τους την καθημερινότητα, ακόμα και για το διαδίκτυο ή τις παγκόσμιες μεταδόσεις ή τα αεροπορικά εισιτήρια για άλλες χώρες, κάτι που προκαλεί τρομερή σύγχιση τόσο σε ντόπιους, όσο και σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται την χώρα.

Η Αιθιοπία βέβαια κατάφερε και έφτασε μέχρι το 2024 - ή το 2016, ανάλογα το σύστημα που χρησιμοποιείται, χωρίς να αλλάξει την προσέγγισή της στο χρονοδιάγραμμα, ή να αλλάξει το ημερολόγιό της ή να τροποποιήσει τη μέθοδο μέτρησης των ετών.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό είναι πιθανό να αλλάξει στο μέλλον, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές της χώρας συνδέονται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή