Συναγερμός στην Κύπρο: Παιδιά στο έγκλημα και στα ναρκωτικά - Αυξάνονται οι υποθέσεις (vid)

Αύξηση καταγράφουν οι υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας με τα νούμερα να προκαλούν ανησυχία.

Συναγερμός στην Κύπρο: Παιδιά στο έγκλημα και στα ναρκωτικά - Αυξάνονται οι υποθέσεις (vid)
Διαπιστώνεται ότι παιδιά από 7 μέχρι 13 ετών διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες
2'

Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και πολυσύνθετο όπως τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Ο κ. Ανδρέου καλεσμένος στο "Πρωτοσέλιδο" του ΣΙΓΜΑ σχολίασε τα ευρήματα έρευνας που έκανε η εκπομπή αναφορικά με το φαινόμενο αυτό.

Υπογράμμισε πως «ολοένα και περισσότερα πρόσωπα ενέχονται σε τέτοια αδικήματα» και πρόσθεσε πως καταγράφεται ελαφριά αύξηση στις υποθέσεις.

«Διαπιστώνεται ότι παιδιά από 7 μέχρι 13 ετών διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες. Πρόσωπα κάτω των 14 δεν έχουν ποινική ευθύνη, σχηματίζονται όμως ποινικοί φάκελοι και ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες Ευημερίας», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι εντοπίζονται παιδιά να εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε και ο δρ. Γιώργος Μικελλίδης, Ψυχίατρος και Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αναφέρθηκε στη νομοθεσία λέγοντας ότι «υπάρχουν τεράστια κενά τα οποία συζητήσαμε εκ των υστέρων, μετά από εγκλήματα ή παραβατικές συμπεριφορές».

«Γίναμε μάρτυρες ανθρωποκτονίας ενός παιδιού που σκότωσε την αδελφή του. Το ανήλικο ήταν για αρκετό καιρό στο ψυχιατρείο λόγω του κενού που υπάρχει», είπε ο γιατρός.

«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες. Πρέπει να μάθουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Είναι πολύ σημαντικό να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη. Να θεσπιστεί ένα πραγματικό πλάνο για τη βελτίωση του ανθρώπου», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει για το αν ένα παιδί μπορεί να κουβαλήσει μια παραβατική συμπεριφορά και στην ενήλικη ζωή, ο δρ.Μικελλίδης είπε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος μέχρι και 50%.

«Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά οι Υπηρεσίες να δώσουν ένα χέρι βοήθειας και καθοδήγησης προκειμένου να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος», είπε καταληκτικά.

Σύμφωνα με έρευνα της εκπομπής το 2018 υπήρξαν 127 υποθέσεις με 182 ανήλικους.

Το 2019 υπήρξαν 150 υποθέσεις με 241 ανήλικους και το 2020, 166 με 228 ανήλικους.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη την Πέμπτη - Τι θα πει ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό

Πολυτεχνείο: Ένταση στην πύλη! Πέταξαν το στεφάνι των Ελλήνων βουλευτών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή