Η εναλλακτική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, η αναβάθμιση της Φωτεινής Ιωάννου και η HSBC Ελλάδος

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η εναλλακτική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, η αναβάθμιση της Φωτεινής Ιωάννου και η HSBC Ελλάδος
4'

Εναλλακτική συνεδρίαση

Την ελπίδα ότι σήμερα δεν θα βιώσουμε μια επανάληψη της 25ης Οκτωβρίου, οπότε το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω τεχνικής βλάβης συνεδρίασε μόλις για 90 λεπτά, εκφράζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς. Χθες το απόγευμα ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημέρωσε πως σήμερα όλες οι παραγωγικές πληροφοριακές υποδομές του ομίλου, θα λειτουργήσουν από το εναλλακτικό μηχανογραφικό κέντρο (DR site) του Ομίλου Γιατί γίνεται αυτό; Η απάντηση κρύβεται στο 2009. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, με εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος σε παγιδευμένο όχημα στον παρακείμενο δρόμο του κτιρίου. Η βομβιστική επίθεση προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών. Παρά την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του μισού κτιρίου, η χρηματιστηριακή αγορά λειτούργησε κανονικά από την πρώτη ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης. Λόγω αυτής της εμπειρίας, από το 2013 το ΧΑΑ έχει υλοποιήσει Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας (Business Continuity Management System ή BCMS), προκειμένου να υποστηρίξει την ομαλή συνέχεια των κρίσιμων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του, από το εναλλακτικό μηχανογραφικό κέντρο (DR site), σε περιπτώσεις ύπαρξης καταστροφικού γεγονότος στις κεντρικές εγκαταστάσεις του. Ο Όμιλος υποχρεούται να δοκιμάζει ετησίως την καλή λειτουργία των πληροφοριακών υποδομών του από το DR site, σε συνεργασία με τα μέλη των αγορών, των θεματοφυλάκων και τους αναμεταδότες πληροφορίας. Ενώ μέχρι σήμερα η πιστοποίηση της καλής λειτουργίας γινόταν μόνο με ετήσιες δοκιμές εκτός εργάσιμων ημερών, εφέτος με την ολοκλήρωση του έργου του εκσυγχρονισμού των κέντρων δεδομένων του ομίλου, είναι πλέον δυνατή η μεταφορά των συστημάτων μεταξύ των δύο κέντρων δεδομένων (Primary site – DR site), σε εργάσιμες ημέρες και ώρες. Έτσι, όλα θα τρέξουν σήμερα από το εναλλακτικό μηχανογραφικό κέντρο και από αύριο Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, όλες οι πληροφοριακές υποδομές του ομίλου θα λειτουργήσουν και πάλι από τις κεντρικές εγκαταστάσεις (Primary site).

Η αναβάθμιση της Φωτεινής Ιωάννου

Στην αγορά των «κόκκινων» δανείων –αλλά και των τραπεζών γενικότερα- το όνομα της Φωτεινής Ιωάννου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Μάλιστα, η επιτυχής ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier I από την Εθνική Τράπεζα, που αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και το γεγονός ότι το Frontier II έχει «μπει στα σκαριά» της έχουν «δώσει πόντους». Γεγονός που αποδεικνύεται και από την εσωτερική της αναβάθμιση, καθώς θα είναι υπεύθυνη πλέον και για τη χρηματοδότηση των αγοραπωλησιών «κόκκινων» δανείων στη δευτερογενή αγορά. Πρόκειται για μια αγορά, η αξία της οποία θα φτάσει ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2022, άρα η αναβάθμισή της δεν είναι διόλου τυχαία.

Η μνήμη του Αλέξανδρου Τουρκολιά

Η φήμη κάποιων ανθρώπων –είτε καλή είτε κακή- μένει και εντυπώνεται στην αγορά για χρόνια μετά το θάνατό τους. Και ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβει κανείς είναι οι αυθόρμητες αντιδράσεις. Έτσι, όταν, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των Lloyd’s Shipping Awards αναφέρθηκε το όνομά του αείμνηστου Αλέξανδρου Τουρκολιά, τέως CEO της Εθνικής Τράπεζας που απεβίωσε προ πενταετίας, σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκρότημα. Και όχι μόνο οι άμεσοι συνεργάτες του από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και εφοπλιστές και στελέχη άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιβεβαιώνοντας έτσι το αδιαμφισβήτητο αποτύπωμά του στη ναυτιλία.

Η Ελένη Βρεττού και η HSBC

Η υπόθεση της HSBC Ελλάδος έχει αποκτήσει νέο ενδιαφέρον, ειδικά μετά την αποτυχία του κυοφορούμενου deal με τη Eurobank. Η επίσημη ενημέρωση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους αναφέρει ότι το ελληνικό τμήμα της τράπεζας είναι «under review», όμως η αγορά γνωρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Και στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βολιδοσκοπεί το ενδεχόμενο απόκτησης και ενσωμάτωσης της HSBC στη χώρα μας. Και για το σκοπό αυτό έχει το πλεονέκτημα ενός «insider», καθώς η Ελένη Βρεττού, το έμπειρο και δυναμικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς έχει θητεύσει στην HSBC, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα. Και, εφόσον ολοκληρωθεί το deal, θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει συνέργειες και δυναμικές από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή