Τι θα ζητήσει η Ελλάδα απ’ την Ευρώπη μετά τις εκλογές

Στόχος η παράταση του χρόνου προσαρμογής για τα νέα μέτρα χωρίς την ανατροπή του Μνημονίου

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα απ’ την Ευρώπη μετά τις εκλογές
2'

Στην παράταση της περιόδου αναπροσαρμογής κρύβεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το βασικό αίτημα το οποίο θα προβληθεί από ελληνικής πλευράς προς τις Βρυξέλλες, την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές, η προεργασία που γίνεται αυτό το διάστημα κινείται προς την κατεύθυνση της υποβολής ενός αιτήματος το οποίο δεν θα ανατρέπει το Μνημόνιο και τους βασικούς του όρους, καθώς κάτι τέτοιο δεν το συζητά καν η τρόικα και έχει φροντίσει να το διαμηνύσει στην Αθήνα, αλλά προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης, όσο το δυνατόν περισσότερο, του χρόνου υλοποίησης τους.

Αρχής γενομένης από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες.

Ως γνωστόν, η ελληνική υποχρέωση κάνει λόγο για μια διετία προσαρμογής στα νέα μέτρα των 11,5 δις ευρώ, που θα πρέπει να ανακοινωθούν. Οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να μετατρέψουν τη διετία σε τριετία και η Αθήνα θα επιχειρήσει να προσθέσει έναν επιπλέον χρόνο και να την κάνει τετραετία.

Το αίτημα προετοιμάζεται αρμοδίως έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης του μηνός, αν το εγκρίνει, να το προωθήσει όπου δει, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Οι πιθανότητες που έχει να γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες είναι μάλλον καλές, αν οι χειρισμοί που θα γίνουν θα είναι οι σωστοί. Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει η συζήτηση και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μην αμφισβητηθεί η βασική συμφωνία στον πυρήνα της.

Από εκεί κι έπειτα, όπως λένε όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί ο γραφειοκρατικός μηχανισμός στις Βρυξέλλες, μέσα από το διάλογο, πολλά μπορούν να επιτευχθούν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή