Το «δώρο» του Άδωνι στον ΣΥΡΙΖΑ πριν την συνάντηση Τσίπρα - επιχειρηματιών εστίασης
Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να χτυπάει την πόρτα χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας συναντιέται σήμερα με τους επιχειρηματίες της εστίασης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος του για την ανακούφιση της συγκεκριμένης πολυπληθούς κοινωνικής ομάδας, επιδιώκοντας, παράλληλα, να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον πολιτικό εκπρόσωπο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και να εκμεταλλευτεί την κυνικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι εκπρόσωποι του κλάδου από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.
Από τον Νοέμβριο κιόλας, οπότε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της αντιπολιτευτικής του ατζέντας στα ανεπαρκή -όπως τα χαρακτηρίζει- μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει για αυτό το ζήτημα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτική απόφαση που βασίζεται στις κατευθύνσεις του «Σχεδίου Πισσαρίδη».
Αντίθετα, το κόμμα του έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες είναι σαφώς πιο προωθημένες από εκείνες που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα λίγες μόλις ώρες μετά την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, που δέχθηκε με «χαρά» να παραλάβει τα «κλειδιά» των επιχειρήσεων της εστίασης. Η συγκεκριμένη δήλωση άναψε «φωτιές» στην κυβέρνηση, αφού ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε με -επιεικώς- άγαρμπο τρόπο σε μία σκέψη του συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου, που συμβολικά ήθελε να παραδώσει τα κλειδιά των κλειστών μαγαζιών στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαμαρτυρηθρί. Η τοποθέτηση αυτή του Αδ.Γεωργιάδη μεγάλωσε κι άλλο το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκαλώντας ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο που βλέπει να απομακρύνεται από κοντά του μια κοινωνική ομάδα που παραδοσιακά στηρίζει την Νέα Δημοκρατία, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα απροσδόκητο πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη συνάντηση να υπογραμμίσει πως επιβάλλεται ουσιαστική στήριξη σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που απασχολεί 400.000 εργαζόμενους. Επίσης, θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα ως τώρα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση, και να υποστηρίξει ότι η αναστολή της εργασίας, η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες και ο νέος δανεισμός, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα λουκέτα και την ανεργία.
Σκοπεύει, επίσης, να καταθέσεις συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας ένα συγκροτημένο πλέγμα παρεμβάσεων σήμερα, όπως είναι η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, η μείωση του ΦΠΑ, η επιδότηση του ενοικίου επαγγελματικής στέγης και ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης ειδικά για την εστίαση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.