Η αισιοδοξία του ΑΔΜΗΕ, τα δικαστήρια της ΕΥΑΘ και το πασχαλινό δώρο από την ΕΑΒ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η αισιοδοξία του ΑΔΜΗΕ, τα δικαστήρια της ΕΥΑΘ και το πασχαλινό δώρο από την ΕΑΒ
4'

Πασχαλινό δώρο από την ΕΑΒ

Ένα καλό δώρο για το Πάσχα θα κάνει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στους 1.400 περίπου εργαζομένους της. Η ΕΑΒ θα τους προμηθεύσει με διατακτικές για αγορές αγαθών σε super market, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του πασχαλινού τραπεζιού. Ο συνολικός προϋπολογισμός της εν λόγω πρωτοβουλίας θα ανέλθει σε 360.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως κάθε εργαζόμενος θα λάβει διατακτική ύψους περίπου 260 ευρώ! Αναμφίβολα η στήριξη είναι σημαντική, ειδικά εφέτος που το πασχαλινό τραπέζι θα είναι αυξημένο κατά 10% σε μέσα επίπεδα και υπάρχουν προϊόντα όπως τα μαρούλια που σε σχέση με το περυσινό Πάσχα έχουν ανατιμηθεί έως και 70%!

Προς θετική έκβαση

Την πεποίθηση πως ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δεν θα πληρώσει το πρόστιμο που του καταλόγισε προσφάτως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκφράζει η Διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Για όσους δεν το θυμούνται, με την 345/2021 απόφαση της ΡΑΕ επιβλήθηκε κύρωση στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ με τη μορφή προστίμου ποσού 5 εκατ. ευρώ σχετικά με το προς ολοκλήρωση έργο της Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) 400 kV ΚΥΤ Πάτρας-ΚΥΤ Μεγαλόπολης. H ΑΔΜΗΕ ΑΕ άσκησε εμπρόθεσμα αίτηση αναθεώρησης ζητώντας την εξαφάνιση ή την μεταρρύθμιση της 345/2021 απόφασης της ΡΑΕ, καθώς η εκτίμηση της νομικής υπηρεσίας είναι ότι συντρέχουν βάσιμοι νομικοί λόγοι, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση της ΡΑΕ. Ως εκ τούτου η Διοίκηση του Ομίλου ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι είναι περισσότερο πιθανό να υπάρξει θετική έκβαση στην υπόθεση αυτή και για το λόγο αυτό δεν σχημάτισε πρόβλεψη στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε στις 15 Απριλίου.

Η ακτοπλοΐα στενάζει

Τεράστια είναι η επίπτωση των ανατιμήσεων από τα καύσιμα στα λειτουργικά κόστη των εταιρειών της ακτοπλοΐας. Μια καθαρή εικόνα για την επίδραση των αυξημένων δαπανών καυσίμων στα αποτελέσματα και στα ίδια κεφάλαια της, έδωσε η ΑΝΕΚ την παρελθούσα Παρασκευή. Σύμφωνα με την εισηγμένη, μια αύξηση κατά 5% της τιμής του μετρικού τόνου καυσίμων μειώνει τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια της κατά 2,9 εκατ. ευρώ! Μια αύξησή κατά 20% της τιμής του μετρικού τόνου καυσίμων μειώνει τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια της κατά 11,7 εκατ. ευρώ! Οι τιμές αγοράς καυσίμων του Ομίλου μεσοσταθμικά το 2021 σημείωσαν μεγάλη αύξηση κατά 45% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τους πρώτους μήνες του 2022 κυμάνθηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα επηρεαζόμενες σημαντικά από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το κόστος καυσίμων και λιπαντικών του Ομίλου για το 2021 αποτέλεσε το 44% του συνολικού κόστους πωληθέντων, έναντι 37% το 2020. Και πως αντισταθμίζεται όλο αυτό το κόστος; Η ΑΝΕΚ το λέει ανοικτά και ξεκάθαρα. Με τακτικές αναπροσαρμογές στο ύψος των εισιτηρίων της.

ΕΥΑΘ και δικαστικές εκκρεμότητές

Μόλις το 3% των ποσών που διεκδικούν δικαστικά από την ΕΥΑΘ νομικά και φυσικά πρόσωπα καλύπτουν οι προβλέψεις που έχει σχηματίσει η εισηγμένη. Κατά την 31/12/2021 υφίσταντο αγωγές, εξώδικες προσκλήσεις και γενικά μελλοντικές διεκδικήσεις κατά της ΕΥΑΘ συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ περίπου για τις οποίες έχει σχηματισθεί πρόβλεψη συνολικού ποσού 1,4 εκατ. ευρώ. Από τις αγωγές αυτές, 10 εκατ. ευρώ αφορούν κυρίως σε αποζημιώσεις λόγω καταστροφών από πλημμύρες είτε αγωγές διάφορων αντισυμβαλλόμενων προμηθευτών και εργολάβων για παραβάσεις συμβατικών όρων και 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε υποθέσεις για εργατικές διαφορές, αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης και πρόστιμα ασφαλιστικών ταμείων. Πάντως η νομική υπηρεσία του Ομίλου της ΕΥΑΘ εκτιμά ότι πέραν της πρόβλεψης του 1,4 εκατ. ευρώ δεν θα προκύψουν άλλες υποθέσεις των οποίων η δικαστική έκβαση θα επηρεάσει σημαντικά την περιουσιακή κατάσταση και λειτουργία του Ομίλου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή