Η «προοδευτική διακυβέρνηση» σκοντάφτει στο ΚΙΝΑΛ
Η συζήτηση για το πολιτικό αύριο της χώρας και την πιθανή συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς έχει ανοίξει πλέον για τα καλά. Ο δρόμος, όμως, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «προοδευτική διακυβέρνηση» κάθε άλλο παρά εύκολος μοιάζει, καθώς φαίνεται να μπλοκάρει από την άρνηση του ΚΙΝΑΛ να εμπλακεί σε μία τέτοια κουβέντα, διεκδικώντας ρόλο πρωταγωνιστή για τον εαυτό του.
Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως το 2021 θα αποτελέσει χρονιά πολιτικών εξελίξεων, με τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό να τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο την παραπάνω σκέψη. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν διεξαχθεί, θα έχει μία συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα: θα είναι οι πρώτη που θα γίνει με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, μετά από 30 χρόνια.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική που χρησιμοποιούν όλα τα κεντροαριστερά κόμματα, έχουν παγιώσει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο την αντίληψη ότι η χώρα χρειάζεται μία αλλαγή, που θα είναι ικανή να οδηγήσει σε μία «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες διαλόγου ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα που ανήκουν σε αυτό το φάσμα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «άνοιξε» επί της ουσίας πριν από λίγες ημέρες την συγκεκριμένη συζήτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει ανοιχτά για την ανάγκη εξεύρεσης μίας αντιδεξιάς πλατφόρμας, ενώ η «προοδευτική διακυβέρνηση» αποτελεί ξεκάθαρο στόχο και της Φώφης Γεννηματά.
Το πρόβλημα, όμως, φαίνεται ότι είναι η ερμηνεία που δίνει το κάθε κόμμα στον συγκεκριμένο όρο και ειδικότερα στο πως το αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που στην παρούσα φάση μοιάζει αρνητική σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασίες. «Δεν κλείνουμε το μάτι σε κόμματα. Κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε καθαρά, στο χέρι σας είναι να αλλάξετε τους πολιτικούς συσχετισμούς για να γίνει πράξη. Να ανατρέψετε το συντηρητικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πάμε πάλι μαζί τη χώρα μπροστά. Δε ψάχνουμε λοιπόν κομματικούς συμμάχους δεξιά κι αριστερά.
Αγωνιζόμαστε για να γίνει και πάλι η παράταξη μας ισχυρή, πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε το Σάββατο, στα «Νέα» η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προσπαθώντας να κόψει κάθε συζήτηση επί του θέματος.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι για να μπορέσει να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού, έτσι ώστε να έχουν πραγματικό ρόλο στο αίτημα για «αλλαγή», που σε απλά ελληνικά σημαίνει θεαματική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές. Στο ερώτημα αν ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, οι στενότεροι συνεργάτες της Φ.Γεννηματά απαντούν καταφατικά. Άλλοι, πάντως, εκτιμούν ότι το κόμμα τους προσπαθεί να θωρακιστεί από την πίεση που δέχεται και από τα αριστερά του και από τα δεξιά του, προειδοποιώντας πως ενδεχομένως αυτή η τακτική να οδηγήσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στην «αγκαλιά» των δύο μεγάλων κομμάτων.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως εντός της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν δυνάμεις που θεωρούν επιβεβλημένη την «προοδευτική διακυβέρνηση», κυρίως από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Προϋποθέσεις για να γίνει το συγκεκριμένο βήμα βάζουν και εκείνοι, συμφωνώντας με την Φ.Γεννηματά ως προς την αναγκαιότητα της εκλογικής ενίσχυσης του δικού τους χώρου, διαχωρίζοντας πλήρως θέση τους από τη δεξιά ομάδα του Ανδρέα Λοβέρδου που επιχειρεί να κάνει ρεσάλτο προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έχοντας ως παντιέρα την αντιΣΥΡΙΖΑ εμμονή τους.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επιτυχία του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, υποστηρίζοντας πως κανένας δεν θα μπορεί να υπεκφεύγει για πάντα μία συζήτηση, που εκ των πραγμάτων θα επιβάλλει η ίδια η ζωή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.