Ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού της Βοσνίας από την UEFA

Οι εκπρόσωποι της βοσνιακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, στη γενική συνέλευση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην αλλαγή...

2'

Οι εκπρόσωποι της βοσνιακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, στη γενική συνέλευση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην αλλαγή του ιδρυτικού καταστατικού της, ώστε να εναρμονιστεί με τους κανονισμούς της UEFA και της FIFA.
Έτσι λοιπόν, ορατό είναι το ενδεχόμενο αποκλεισμού της ομοσπονδίας της Βοσνίας από το διεθνές ποδόσφαιρο,

Οι 28 από τους 53 συνολικά εκπροσώπους στη συνέλευση τάχθηκαν κατά της τροποποίησης του καταστατικού της ομοσπονδίας, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το «ροτέισον» στη ηγεσία της, δηλαδή η εναλλαγή στην προεδρία της μεταξύ των τριών εθνοτήτων της χώρας.

Η βοσνιακή ομοσπονδία ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο του 1992-1995 και προτάθηκε για την προεδρία ένα τριαδικό σύστημα διοίκησης, τα μέλη του οποίου ορίζονται περισσότερο με κριτήρια εθνικά, παρά επαγγελματικά. Έτσι ένας Σέρβος, ένας Κροάτης και ένας Μουσουλμάνος εναλλάσσονται από τότε στην προεδρία κάθε 16 μήνες, με ένα σύστημα το οποίο η UEFA θέλει να καταργηθεί.

Έτσι στις 21 Μαρτίου η UEFA ανακοίνωσε ότι το καταστατικό πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά θα αποκλειστούν από τους διεθνείς αγώνες τόσο η εθνική ομάδα της Βοσνίας όσο και οι σύλλογοι.

«Δεν αισθάνομαι προσωπικά υπεύθυνος για την αποτυχία της γενικής συνέλευσης να περάσει το νέο καταστατικό, αφού δεν πήρα μόνος μου την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Σέρβος Μπογκντάν Τσέκο, ο οποίος καταψήφισε τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η απόφαση αυτή ίσως στερήσει από την εθνική ομάδα της Βοσνίας το δικαίωμα να ολοκληρώσει τους αγώνες της στο Δ΄ προκριματικό γκρουπ του Euro 2012, όπου μέχρι στιγμής κατέχει την 4η θέση με 7 βαθμούς, μετά τη νίκη του Σαββάτου με 2-1 επί της Ρουμανίας.

Παράγοντες της ομοσπονδίας, εξηγώντας την απροθυμία τους να συμμορφωθούν με την απαίτηση της UEFA και της FIFA, δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι μία εθνοτική ομάδα μπορεί να υπερκαλύψει και να λειτουργήσει σε βάρος κάποιας άλλης αν αλλάξει το τριαδικό σύστημα διοίκησης της ομοσπονδίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή