ΣτΕ: Συνταγματικό το υψηλό πρόστιμο σε όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Συνταγματική αλλά και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε για δεύτερη φορά η επιβολή προστίμου ανερχόμενου στο 400% του κυρίου φόρου λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.
ΣτΕ: Συνταγματικό το υψηλό πρόστιμο σε όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση
1'

Με απόφασή της (3173/2014) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια. Ήδη από το 2011 (απόφαση 3474/2011) έχει κριθεί ότι η επιβολή του υψηλού αυτού προστίμου (400%) για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Με τη νέα απόφαση κρίθηκε επιπλέον ότι το εν λόγω πρόστιμο δεν είναι αντίθετο στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας, ούτε όμως προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας.

Έτσι η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (εστίασης), η οποία μη έχοντας υποβάλει φορολογική δήλωση κατά τη μεταβίβαση μετοχών (λόγω άγνοιας υποχρέωσης) ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που τις επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται στο 400% του κυρίου φόρου (συν το φόρο φυσικά που αναλογεί).

Διαβάστε επίσης:

ΣτΕ: Να συνεχιστούν τα έργα κατασκευής της χωματερής στο Γραμματικό Αττικής

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή