Ινδία: Πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία ακτιβιστή

Οργή επικρατεί στην Ινδία για το θάνατο του Ναρέντρα Νταμπολκάρ, πολέμιου του θρησκευτικού φανατισμού.

Ινδία: Πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία ακτιβιστή
2'


Φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της ινδικής πόλης Πούνε διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Νταμπολκάρ, ο οποίος μαχόταν ανοιχτά κατά των θρησκευτικών προκαταλήψεων και της μαύρης μαγείας. Ο 67χρονος ακτιβιστής δολοφονήθηκε το πρωί της Τρίτης την ώρα που έκανε τη βόλτα του στη γέφυρα του ναού Ομκάρεσβαρ. Δυο άτομα πάνω σε μηχανή πέρασαν από δίπλα του και τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές.

Ο Νταμπολκάρ αγωνιζόταν για δεκαετίες προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στις δεισιδαιμονίες και τη μαύρη μαγεία. Μάλιστα, είχε ιδρύσει την οργάνωση Maharashtra Blind Faith Eradication (Οργάνωση Μαχαράστρα για την Εξάλειψη της Τυφλής Πίστης) για την κατάργηση του μυστικισμού και των ιεροτελεστιών που απαιτούσαν θυσίες ζώων και -σπανιότερα- ανθρώπων, αλλά τον τελευταίο καιρό δεχόταν απειλές για τη ζωή του.

Όταν μαθεύτηκε το νέο της δολοφονίας του, εκατοντάδες φοιτητές και ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους της πόλης ως ένδειξη διαμαρτυρίας. «Δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται γι' αυτή την δολοφονία και διερευνούμε την υπόθεση χωρίς να αποκλείουμε καμία πιθανότητα», δήλωσε ένας αστυνομικός στην βρετανική εφημερίδα «The Independent».

Ο προσωπικός του φίλος Ντιπάκ Γκίρμε είπε ότι ο Νταμπολκάρ δεχόταν απειλές από τότε που άρχισε να επισκέπτεται τα χωριά της πολιτείας Μαχαράστρα, όπου μιλούσε κατά των προλήψεων και του θρησκευτικού εξτρεμισμού. «Αν και γιατρός, θεωρούσε ότι οι προκαταλήψεις αποτελούν μια πολύ χειρότερη αρρώστια, ειδικά για τους φτωχούς και τους εύπιστους», δήλωσε ο Γκίρμε, προσθέτοντας πως «ήθελε να ξεσκεπάσει όσους εκμεταλλεύονταν τους απόρους στο όνομα της θρησκείας, υποσχόμενοι θεραπείες κατά του καρκίνου ή κάνοντας "θαύματα" χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία. Ο μισός πληθυσμός της Ινδίας πεινάει και είναι αμόρφωτος. Οι ψευτοάγιοι και οι γκουρού που κηρύττουν αυτές τις ανοησίες δεν συμβάλλουν στην βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης. Διανύουμε μια περίοδο σαν τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα».

Η οργάνωση του Νταμπολκάρ πίεζε την κυβέρνηση της πολιτείας Μαχαράστρα να περάσει ένα νόμο, απαγορεύοντας τέτοιου είδους πρακτικές. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αμοιβή για όσους γνωρίζουν κάτι για τη δολοφονία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή