Τι ακούσαμε και τι μάθαμε από τη συζήτηση στη Βουλή – Oι σπόντες, οι κάλπες και ο εκλογικός νόμος

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενάντια στην ακρίβεια και το νέο ΕΝΦΙΑ.

Τι ακούσαμε και τι μάθαμε από τη συζήτηση στη Βουλή – Oι σπόντες, οι κάλπες και ο εκλογικός νόμος
3'

Η αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αναμενόταν, χτύπησε «κόκκινο» και δεν έλειψαν οι μπηχτές και τα υπονοούμενα.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με σθένος την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τώρα προχωρεί σε παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν στόχο να ανακουφίσουν τους ευάλωτους. Αναφέρθηκε στις φοροελαφρύνσεις που έχουν γίνει και τόνισε πως με το νέο ΕΝΦΙΑ, η πλειοψηφία των πολιτών θα πληρώνει λιγότερα.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο πρωθυπουργός αφού επεσήμανε πως τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν με γνώμονα το ποιες κατηγορίες πολιτών πλήττονται περισσότερο, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Όπως ξεκαθάρισε, δεν είναι διατεθειμένος να θέσει σε δοκιμασία τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και οι όποιες παρεμβάσεις είναι μελετημένες και προσεχτικές.

Από τις τοποθετήσεις του, κατέστη σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κρατά εφεδρείες, με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα αποκάλυψε πως θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση για φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και το ποσό που θα προκύψει θα διανεμηθεί στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέμα της ακρίβειας. Εκανε λόγο για επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει εξελιχθεί σε απλό θεατή του κύματος ανατιμήσεων και που τα μέτρα που λαμβάνει είναι για λίγους, αφήνοντας στην τύχη τους μεγάλο μέρος πολιτών αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν μειώνει τα ειδικό φόρο στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ζήτησε να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Επίσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα στα φαινόμενα αισχροκέρδειας από τις εταιρείες ενέργειας, ζητώντας να μπει φρένο στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεσαία τάξη, υποστηρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία την κορόιδεψε και δεν όχι μόνο δεν της έδωσε πίσω ότι έχασε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι εκείνη που έχει πληγεί περισσότερο από τις ανατιμήσεις.

Βεβαίως από το μενού στη Βουλή δεν έλειψε το ζήτημα των εκλογών και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ακόμη μια φορά πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με τον ισχύον εκλογικό νόμο. Είχε προηγηθεί σχόλιο ρου Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή δεν έκρυβε έκπληξη. Κινήθηκε στο συνηθισμένο μοτίβο της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Τσίπρα και δεν μας έκανε σοφότερους. Αυτό που καταδείχθηκε είναι πως οι πόροι για επιδοτήσεις είναι περιορισμένοι, ωστόσο φάνηκε πως θα υπάρξουν κι άλλα στοχευμένα μέτρα, εφόσον απαιτηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποδείξει πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ακρίβειας είναι αναποτελεσματικές και ελλιπείς και επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στα νοικοκυριά. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο επιμένει στο αίτημά του για εκλογές, τονίζοντας πως ο τόπος έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή